Acasă Actualitate 22 decembrie 1989 – ziua când Revoluția de la Timișoara a învins,...

22 decembrie 1989 – ziua când Revoluția de la Timișoara a învins, iar Ceaușescu a fugit

DISTRIBUIȚI

22 decembrie 1989. Atmosfera în Timișoara este de mare bucurie – e bucuria victoriei. În balconul clădirii Operei Timișoara, numeroase persoane – printre care preoți profesori, militari, artiști – se adresează sutelor de persoane strânse în marea piață din centrul orașului. Toți își exprimau entuziasmul că timișorenii au învins regimul comunist. Se spun rugăciuni.

Aproape 200.000 de oameni îngenunchează cu fața la catedrală și intonează într-un glas rugăciunea Tatăl nostru, într-o emoție copleșitoare greu de exprimat în cuvinte.

Era un gest incredibil, o recunoaștere publică a lui Dumnezeu de către populația îngenunchiată cu fața la biserica sfântă, chiar în centrul orașului, după 45 de ani de ascundere a adevăratei credințe creștine.

Ca un gest de răsplată și recunoștința a lui Dumnezeu, soarele a început să strălucească pe cerul fără nicio pată. Mai mult, la amiază temperatura crescuse ca niciodată către 20 de grade.

Un ofițer al armatei se adresează mulțimii, susținând revoluția, de la balconul operei. Manifestul Frontului Democrat Român, intitulat A căzut tirania, tradus în patru limbi – germană, sârbă, maghiară și română – este distribuit mulțimii.

Este citită și distribuită și Rezoluția Adunării Populare de la Timișoara. Sunt eliberate ultimele persoane reținute la penitenciarul Popa Șapcă, de forțele de represiune în timpul protestelor, care au avut loc până atunci.

La ora 12, Elena și Nicolae Ceaușescu părăsesc sediul Comitetului Central de la București și fug cu un elicopter. Ei sunt urmăriți, prinși, arestați, judecați sumar și executați în data de 25 decembrie 1989, chiar de Crăciun.

Radio Timișoara își reia transmisiile, după cinci ani de tăcere. Radu Bălan, prim-secretarul Comitetului Județean Timiș al PCR, vorbește mulțimii de la balcon, susținând mișcarea revoluționară. El este aclamat de oameni. Ofițerii Securității predau armatei și revoluționarilor întregul inventar.

În mod dramatic și neașteptat, seara, în cartierele Timișoarei, se aud iarăși focuri de armă. Acestea sunt atribuite unor grupuri de teroriști care îl susțin pe Ceaușescu. Este marea și ticăloasa manipulare securistă.

Așa-zișii teroriști nu au fost capturați niciodată. Nimeni nu a văzut la față vreun terorist. Asemenea activități vor avea loc în mai multe orașe, inclusiv în București, provocând morți și răniți. Vinovații nu au fost identificați niciodată. Pe ecranele de radiolocație apar ținte false care creează confuzie, teamă, multă tensiune.

Tot în acea seară, noul lider de la București, Ion Iliescu, citește decretul- lege prin care este desființat consiliul de stat și demis guvernul comunist. Este anunțată înființarea Frontului Salvării Naționale noul organ al puterii de stat…..! – explică istoricii- cercetători de la Memorialul Revoluției de la Timișoara.

Comentarii

comentarii