Acasă Actualitate 23 de puncte fixe de colectare a uleiului alimentar uzat în Dumbrăvița

23 de puncte fixe de colectare a uleiului alimentar uzat în Dumbrăvița

DISTRIBUIȚI

Dumbrăvița a devenit prima localitate ambasador al proiectului “Borcanul cu ulei”.

23 de puncte fixe de colectare a uleiului alimentar uzat au fost amplasate pe raza comunei pentru a facilita colectarea acestui deșeu în cel mai comod și responsabil mod cu putință.

Primăria Dumbrăvița devine astfel prima primărie din județul Timiș care facilitează implementarea unui sistem de colectare a uleiului alimentar uzat de la locuitori.

“Dumbrăvița este cu siguranță localitatea potrivită pentru implementarea unui astfel de proiect având în vedere că locuitorii noștri sunt un model de bună practică când vine vorba de colectarea separată a deșeurilor. Mă bucur că le putem pune la dispoziție un astfel de sistem colectare a uleiului alimentar uzat – curat și comod.” – Sergiu Grui, viceprimar Dumbrăvița.

Încă din anul 2015, „Borcanul cu ulei și-a dorit să fie un proiect de educație ecologică, iar scopul principal a fost acela de a promova colectarea uleiului alimentar uzat la scară largă în Timișoara și zona periurbană.

De-a lungul anilor, prin voluntarii care au răspuns pozitiv acestei inițiative, s-a reușit informarea a mii de cetățeni din Timiș cu privire la efectul dăunător pe care îl are acest deșeu necolectat corespunzător, facilitând astfel reciclarea a zeci de mii de litri de ulei alimentar uzat.

În România, peste 52% din uleiul alimentar uzat este produs de consumatorii casnici – iar un litru de ulei alimentar uzat poate polua până la un milion de litri de apă.

Pe lângă faptul că strică țevile prin care este eliminat, odată ajuns în ape uleiul formează o peliculă ce previne oxigenarea adecvată a plantelor și animalelor acvatice; iar ajuns în sol acesta râncezește, diminuându-i fertilitatea și reducându-i capacitatea de regenerare.

În conformitate cu legislația națională aflată în vigoare, precizăm că, printre altele, se interzice persoanelor fizice şi juridice:
 „a) deversarea uleiurilor uzate în apele de suprafaţă, apele subterane, apele mării teritoriale şi în sistemele de canalizare;
 b) evacuarea pe sol sau depozitarea în condiţii necorespunzătoare a uleiurilor uzate, precum şi abandonarea necontrolată a reziduurilor rezultate din valorificarea şi incinerarea acestora;
 c) valorificarea şi incinerarea uleiurilor uzate prin metode care genereaza poluare peste valorile limită admise de legislația în vigoare;
 f) colectarea, stocarea şi transportul în comun cu alte tipuri de deșeuri.

„Am ales să începem proiectul «Localitate Ambasador Borcanul cu ulei» cu Dumbrăvița pentru că, de-a lungul anilor, am observat că este comuna din proximitatea Timișoarei de unde primeam cele mai multe mesaje de la locuitorii care își manifestau dorința de a avea un sistem de colectare a uleiului alimentar uzat.

Așadar, Dumbrăvița devine prima localitate care ni se alătură în proiectul «Borcanul cu ulei», dar cu siguranță anul 2024 o să aducă tot mai mulți parteneri publici alături de noi. Sunt foarte încrezătoare că împreună vom putea duce Timișul pe primul loc în topul județelor din România unde se colectează ulei alimentar uzat la scară largă.” – Ana Munteanu, președintele Asociației Borcanul cu ulei

Acest proiect este posibil și datorită implicării OilRight – o întreprindere socială din Timișoara care colectează ulei alimentar uzat pe care îl transformă apoi în lumânări parfumate și materie primă pentru biodiesel.

Ca actor în economia circulară, OilRight oferă un lanț scurt de reciclare și reutilizare, creând în același timp locuri de muncă pentru persoanele care fac parte din unul dintre cele mai excluse grupuri nu doar de pe piața muncii, ci de la viața comunității în general.

Astfel pentru procesul de colectare a uleiului și de producție de lumânări au fost angajate persoane cu dizabilități, cu trecut instituțional sau în risc de instituționalizare.

Tot profitul obținut de OilRight este donat către UnLoc –  un serviciu social al Fundației de Abilitare Speranța care sprijină persoanele cu dizabilități, cu trecut instituțional sau în risc de instituționalizare în drumul lor spre o viață independentă.

 “OilRight este un demers de antreprenoriat social, cu un real impact pozitiv asupra mediului și în incluziunea unor persoane deseori marginalizate. Dar pentru a-și atinge potențialul avem nevoie de parteneriate stabile, exact cum e cel pe care îl avem acum cu Primăria Dumbrăvița și Asociația Borcanul cu Ulei. Împreună lansăm o variantă la îndemână de colectare a uleiului alimentar și contribuim la prevenirea poluării. Iar conform principiilor circularității, de ce să nu ne decorăm casa cu lumânările parfumate produse din uleiul colectat și reciclat? – Roxana Damaschin-Țecu direct OilRight

Cele 23 de recipiente pentru colectarea uleiului alimentar uzat sunt amplasate în proximitatea clopotelor verzi pentru colectarea recipientelor din sticlă. Tot ce trebuie să facă locuitorii din Dumbrăvița este să strângă uleiul uzat în recipiente de plastic pe care să le închidă bine și apoi să le arunce în oilbox-urile galbene de unde echipa OilRight o să le colecteze periodic; urmând ca apoi uleiul strâns să fie procesat în micuța fabrică de lumânări aflată în curtea Faber, din Timișoara.

 

Comentarii

comentarii