Acasă Economic 250 de participanți la Conferința regională de contabilitate și fiscalitate de la...

250 de participanți la Conferința regională de contabilitate și fiscalitate de la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România („CECCAR”) – Filiala Timiș, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, a organizat, în perioada 15-16 iunie a.c., prima ediție a Conferinței Regionale de Conferinței Regionale de Contabilitate și Fiscalitatea („Conferința”). Evenimentul, la care au participat peste 250 persoane, s-a bucurat de foarte mare interes din partea profesioniștilor contabili din regiunea de vest a țării (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș), temele prezentate fiind de mare actualitate.

Este binecunoscut faptul că profesionistul contabil joacă un rol activ în mediul de afaceri și social, iar el este un element important în buna funcționare a sistemelor fiscale, acest fapt fiind recunoscut inclusiv prin competențele precizate în documentul care stă la baza desfășurării activității sale (Ordonanța nr. 65/1994 privind privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi cu modificările ulterioare).

De asemenea, în calitatea lor de intermediari în domeniul fiscal, așa cum prevede Directiva 2011/16/UE (modificată prin Directiva (UE) 2018/822 a Consiliului din 25 mai 2018 –publicată în Jurnalul Oficial al UE din 5 iunie 2018) în ceea ce privește schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal cu privire la modalitățile transfrontaliere care fac obiectul raportării, aplicabilă consilierilor fiscali, contabililor, băncilor, avocaților care elaborează și promovează scheme de planificare fiscală pentru clienții lor, ratificată de statele membre UE la 13 martie 2018, profesioniștii contabili, care creează sau sunt parte ale unor sisteme financiare transfrontaliere complexe ce ar putea contribui la evitarea impozitării, vor fi obligați să raporteze aceste structuri autorităților lor fiscale.

Temele prezentate în cadrul Conferinței au avut în vedere probleme actuale și de perspectivă legate de interdependența dintre contabilitate și fiscalitate astfel: Reconsiderarea contabilă și fiscală a TVA din perspectiva recalificării prețurilor de transfer, avocat dr. Vladimir Marinescu; Incidențe contabile și fiscale ale reevaluării activelor imobilizate corporale, conf. univ. dr. Alin Dumitrescu, expert contabil; Aplicarea uniformă a procedurilor fiscale, dr. Patricia Homorodean, Director executiv-Inspecţie. Fiscală, Direcția Regională a Finanțelor Publice Timișoara; Documentul justificativ din perspectiva dreptului contabil vs. înscrisurile din perspectiva dreptului fiscal, prof. univ. dr. Bufan Radu, expert contabil; Aplicabilitatea directă a jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene. Tendințe de modificare a directivelor europene privind operațiunile transfrontaliere, Mariana Vizoli, specialist TVA; Aplicații practice privind dosarul prețurilor de transfer, Daniel Iovescu, specialist în prețuri de transfer; Aspecte privind administrarea expertizelor tehnice in procesul civil, magistrat, lector dr. Csaba Nasz; Aspecte privind facilitățile fiscale pentru programatori și activitatea de cercetare-dezvoltare, avocat dr. George Matei și Bogdan Nanu; Provocări și perspective ale profesiei contabile, prof. univ. dr. Bunget Ovidiu Constantin, expert contabil, președinte CECCAR Filiala Timiș.

Tot în cadrul Conferinței a avut loc și prezentarea cărții Tratat de drept fiscal. Drept fiscal al Uniunii Europene (volumul 2), coordonator volum Prof. dr. DHC Jacques Malherbe; autori Radu Bufan, Mirela Buliga, Natalia Svidchi.

„Expertul contabil este profesionistul care contează și va conta în orice ecuație de business sau instituțională! Evenimente de acest gen sunt realizate constant, atât la nivel național, cât și, acum, la nivel regional, deoarece Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, ca gestionar al profesiei contabile, este preocupat și pune în dezbatere teme ale viitorului mediului de afaceri, respectiv rolul important pe care îl are profesionistul contabil în domeniul fiscal, rol evidențiat și de diversele studii în domeniu care evidențiază poziția ideală a contabilului pentru a trata cu contribuabilii, autoritățile fiscale și organele de reglementare într-un mediu fiscal în continuă schimbare.” – a precizat prof univ. dr. Bunget Ovidiu Constantin, președintele Consiliului Filialei CECCAR Timiș.

Comentarii

comentarii