Acasă Actualitate 26 octombrie 1912 – 26 octombrie 2023. 111 ani de canalizare și...

26 octombrie 1912 – 26 octombrie 2023. 111 ani de canalizare și epurare în Timișoara

DISTRIBUIȚI

Aquatim marchează o importantă premieră tehnică – punerea în funcțiune, la 26 octombrie 1912, a primei stații de epurare a orașului, împreună cu rețeaua de canalizare, de aproximativ 30 de kilometri.

De ambele proiecte rămâne legat, pentru totdeauna, numele inginerului vizionar Stan Vidrighin.

Predarea amplasamentului stației, din Freidorf, s-a făcut în aprilie 1911. Cele 19 luni ale contractului de execuție nu au fost ușoare, date fiind condițiile de lucru, forța de muncă și capacitatea tehnică din acele vremuri. Mărturie stau însemnările din jurnalele de construcție, din arhiva Aquatim.

Reușita acestui proiect a ridicat semnificativ standardul de viață al timișorenilor. Mai mult, exemplul de implementare a unui concept sustenabil este de apreciat, și acum, după mai bine de un veac!

Nămolul recuperat din decantoare era deshidratat și reutilizat în agricultură şi viticultură. Efluentul stației, apa epurată, era evacuat în Bega. În cazul ploilor torenţiale, la depășirea unui prag deversor, apele pluviale erau pompate în emisar. Curtea staţiei, în care au fost plantaţi pomi fructiferi şi ornamentali, frumos întreținută, cu alei şi căi de acces pavate cu zgură, avea un aspect de parc.

Zilnic, la construcția stației au trudit, în medie, 200 de oameni, majoritatea zilieri. Capacitatea stației era de 570 l/s și era prevăzută doar cu o treaptă mecanică. Apele reziduale tratate erau evacuate în Bega – reamintesc specialiștii de la Aquatim Timișoara.

Muzeul Apei este o investiție a companiei Aquatim SA care îl administrează.

Proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

 

 

Comentarii

comentarii