Acasă Actualitate 269 de ani! Ziua Armatei sărbătorită printr-o amplă manifestare, de Spitalul Militar...

269 de ani! Ziua Armatei sărbătorită printr-o amplă manifestare, de Spitalul Militar Timișoara 

DISTRIBUIȚI

Marți, 25 octombrie, de la ora 17.00, într-un cadru festiv, în prezența autorităților locale și județene, a personalităților vieții economice, sociale, culturale și politice, alături de seniorii spitalului, medici militari care au marcat existența spitalului pre si post revoluționară, a fost marcată Ziua Armatei Române 2022.

Cu acest prilej, istoria de peste două secole și jumătate a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu”, a fost expusă, la sediul unității medicale, într-o inedită expoziție de fotografie.

Invitați speciali au fost artistul lumii Ștefan Popa PopaS și pictorul Teodor Olteanu.

Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara și Arhivele Naționale, Serviciul Județean Timiș și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, au organizat vernisajul expoziției „Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara 1754 -2022”.

În cadrul expoziției sunt expuse peste 100 de piese din dotarea Spitalului Militar. Printre acestea se numără termometre, seringi Guyon, ace pentru puncții, ace și seringi pentru tratamente injectabile intramusculare, truse chirurgie, chiurete, truse staheostomie, canule de aspirație, stetoscop, depărtătoare de gură și plagă, tensiometre, electrocautere, balanțe de farmacie, mojare și pistile farmaceutice, aparat ventilație, aspirator de secreții, EKG Schiller, trusa ORL, oscilometru, debitmetre cu barbotor, dar și fotografii ale comandanților sau aspecte din cadrul procedurilor medicale întreprinse de-a lungul timpului.

În 2022, Spitalul Clinic Militar de Urgență “ Dr. Victor Popescu” Timișoara a împlinit 269 de ani de existență și de asigurare a asistenței medicale în Banat.

Începuturile Spitalului Militar Timișoara datează din anul 1753 când, la data de 17 ianuarie Comandantul Cetății Timișoara face un raport către Consiliul Aulic de Război din Viena în care se arată că s-au luat toate măsurile impuse de fixarea locului unde să fie construită clădirea și că devizul, ca și planul clădirii au fost întocmite pentru o capacitate de 300 de paturi.

În anul 1754, la data de 05 mai, clădirea Spitalului de Garnizoană din Timișoara era terminată și avea inițial doar parter. Nivelul al 2-lea al spitalului a fost construit în anul 1821. Denumirea spitalului este dată după colonelul medic dr. Victor Popescu, comandant al spitalului în perioada 1963-1974.

În anul 2018 au fost finalizate lucrările de amenajare a capelei militare din curtea spitalului, iar ziua de 5 mai – Sfântul Efrem cel Nou este hramul capelei și ocrotitorul Spitalului Militar Timișoara.

 

Comentarii

comentarii