Acasă Actualitate 3.500 de tineri ortodocși din lume vin la Timișoara. IPS Ioan: “Numai...

3.500 de tineri ortodocși din lume vin la Timișoara. IPS Ioan: “Numai prietenia în Hristos poate uni societatea înstrăinată!”

DISTRIBUIȚI

Peste 3.500 de tineri români (din țară și din diaspora), dar și de alte naționalități, participă la cea de a șaptea ediție a ITO 2023, Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, care se va desfășura la Timișoara  între 31 august și 3 septembrie.

De aceea, miercuri 30 august, de la ora 17.00, Mitropolia Banatului a organizat o conferința de prezentare dedicată deschiderii evenimentului „Întâlnirea Tineretului Ortodox 2023”.

Cu acest prilej, IPS Ioan, mitropolitul Banatului, a explicat de ce este organizată o asemenea amplă manifestare cultural religioasa ITO 2023?

Motto-ul manifestării este:  “Voi sunteți prietenii mei”.

Motivația organizării ITO se află  în Sfânta Scriptură în cuvântul mântuitorului nostru Iisus Hristos.

De ce a fost ales acest motto?

ÎPS Ioan a spus: “Vedem cu toții că  societatea de astăzi este profund divizată și am zis să ne mărturisim prietenia în numele lui Iisus Hristos, să legăm prietenii cu Iisus Hristos, dar și între noi oamenii de pe pământ.

Ați văzut părinții și copiii? Dacă reușesc să stea împreună o dată pe săptămână la masă și atunci cei mici au într-o mână  lingura și în cealaltă telefonul mobil.

Pe de o parte ei sunt fizic la masă, dar de fapt spiritual sunt plecați în lumea virtuală.

Numai prietenia legată în numele lui Duhului Sfânt și în numele lui Hristos mai poate unii societatea noastră contemporană înstrăinată și nu numai vorbim numai de țara noastră și la nivel mondial”.

Invitatul special va fi Părintele Patriarh Daniel  care va ateriza la Timișoara, joi, 31 august, pentru a participa la deschiderea oficială ITO 2023. Ceremonia va avea loc în aceeași zi, începând de la ora 18:00, în Parcul Rozelor, când patriarhul va transmite mesajul său celor peste 3.500 de tineri ortodocși.

De asemenea, sunt invitați și alte personalități ale vieții cultural religioase printre care președintele Academiei Române, prof.univ.dr. Ion Aurel Pop, parlamentari, profesori, preoți din toată țara care vor susține conferințe pentru tinerii care vor fi la Timișoara veniți din întreaga lume.

“Vor fi abordate probleme de religie, cultură, istorie universală, iar fiecare conferință va avea în centrul ei cuvântul Evangheliei și al lui Iisus Hristos”, a concluzionat ÎPS Ioan.

Tinerii vor vizita orașul, vor lua parte la slujbe și numeroasele prelegeri din program, cu teme sociale și duhovnicești. Una dintre conferințe este despre traficul de persoane și consumul de droguri, cu specialiști invitați de la Ministerul de Interne.

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși este un eveniment dedicat tinerilor cu vârste între 16 și 35 de ani.

Imnul ITO 2023 din orașul Timișoara a fost lansat joi, 24 august 2023.

Imnul este o poezie solemnă dedicată în primul rând prieteniei, a prieteniei temeluite pe credința în Mântuitorul Hristos. Însă, pe lângă această temă principală a evenimentului, versurile creionează și aspecte ale vieții spirituale și culturale din această parte de țară.

Mitropolitul Ioan afirma că Banatul este cunoscut ca patrie a grâului, iar roada acestei munci este dăruită lui Dumnezeu prin aceea că „boabele de grâu devin o liturgică pâine,” ce să oferă continuu pentru viața lumii.

Tema jertfei face referire și la faptele martirilor Revoluției Române din decembrie 1989, fapte ce devin solul fertil al libertății câștigate prin credința afirmată curajos prin cuvintele rostite de timișoreni la Revoluție: „Cu noi este Dumnezeu!”

Așadar, prin imnul dedicat Întâlnirii Internaționale a Tinerilor, Timișoara cântă encomiastic Tinerețea, Euharistia, Libertatea și Credința, ca daruri ale lui Dumnezeu făcute omului.

Versurile imnului au fost scrise de către preotul dr. Ioan Petraș, cu implicarea directă a Părintelui Mitropolit Ioan, iar muzica este realizată de către conferențiar universitar dr. Gabriel Vicențiu Almași. Imnul este interpretat de Corala bărbătească „Contrast” din Timișoara, condusă de preotul Vasile Bădescu.

Programul complet:

Joi, 31 august

12:00 – 17:00 – Primirea și cazarea oaspeților

18:00 – Deschiderea oficială ITO 2023, Parcul Rozelor din Timişoara

Imnul României

Cuvânt de deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului

Te-Deum

Prezentarea delegațiilor

Cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel către tinerii participanți

Mesajul Sanctității Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic, transmis prin intermediul Mitropolitului Ioachim de Brusa.

Mesajul autorităților de stat, centrale şi locale

Imnul ITO – aducerea torţei

Momente artistice

20:00 – Cina

Vineri, 01 septembrie 

8:00 – Rugăciunea de dimineață

8:30 – 9:30 – Micul dejun

10:00 – Prelegeri consacrate istoriei, culturii şi spiritualității creștin-ortodoxe, Sala Olimpia

12:30 – 14:00 – Prânzul

16:00 – Prelegeri despre prietenie din perspectivă biblică şi patristică, Sala Olimpia

18:30 – 19:30 – Cina

22:00 – 2:00 – Slujba de priveghere şi Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană, la care vor sluji și părinți de la Schitul românesc Prodromu, Muntele Athos

Sâmbătă, 02 septembrie 2023

9:00 – Rugăciunea de dimineață

9:30 – 10:00 – Micul dejun

10:00 – 13:00 – Aspectele fundamentale ale antropologiei creștine. Prelegeri despre traficul de ființe umane și consumul de droguri, Sala Olimpia

13:00 – 14:00 – Prânzul

14:00 – 16:30 – Procesiunea prieteniei (Bvd. Eroilor de la Tisa, Aleea F.C. Ripensia, Pasajul Michelangelo, str. Michelangelo, Bvd. Ion C. Brătianu, Piața Iancu Huniade (Muzeul Banatului), Opera Națională Română, Catedrala mitropolitană

18:30 – Cina

19:15 – Participarea tinerilor la slujba de Vecernie în parohiile oraşului și dialoguri cu tinerii acestora

20:45 Program la dispoziția participanților

Duminică, 03 septembrie 2023

9:30 Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană

12:00 – Încheierea evenimentului

13:00 – Prânzul, plecarea participanților

 

Comentarii

comentarii