Sâmbătă, 3 august 2024, se împlinesc 105 ani de când un batalion al Armatei Române condus de colonelul Virgil Economu intra în oraș, în 3 august 1919. Ziua Timișoarei este dedicată unui moment fundamental al întregirii României.
Cu acest prilej, în Piața Unirii, a avut loc o manifestare militar religioasă pentru a marca evenimentul la care au participat autoritățile locale și județene, ai Mitropoliei Banului, dar și unitățile speciale ale armatei, jandarmeriei, poliției, poliției locale și pompierilor.
Prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara, în mesajul său transmis cu acest prilej a explicat că după mai mult de un secol de la acel moment, Timișoara este dinamică, o comunitate care își fructifică avantajele și specificitățile culturale și sociale, transformate într-un brand de oraș binecunoscut și atractiv întregii țări și în plan european.
”Economia locală avansează ca un puternic ecosistem generator de plusvaloare, salariul mediu net în Timiș trecând de curând pe al doilea loc din țară, după capitală, un indicator semnificativ cu care Timișoara se identifică – puterea sa economică. Generații de studenți și absolvenți ai centrului universitar timișorean fac parte din capitalul uman cel mai de preț al prezentului și viitorului comunității. Ei sunt atrași aici de argumentele multiple oferite prin deschiderea facultăților către profesiile viitorului și prin atractivitatea economiei și companiilor, care, la fel, demonstrează că Timișoara s-a transformat într-un oraș magnetic. Pe lângă economie, cultura orașului este vie, energia artistică și creatoare a comunității timișorene catalizându-se în 2023, anul Capitalei Europene a Culturii, lăsând o moștenire vitală pentru generațiile următoare. Într-o perioadă fastă a devenirii orașului, Universitatea de Vest din Timișoara susține un nucleu cultural bogat, cu prezența atât de apreciată a unor personalități majore ale științei și artei, în evenimente oferite publicului timișorean. În 2024, odată cu împlinirea celor 80 de ani de la înființare, UVT a deschis pentru comunitate un spațiu aparte al luminii, cunoașterii și artei, în noul sediu al Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM), unde au fost amplasate impresionantele lucrări de artă monumentală create de Silviu Orăvițzan, Floarea vieții și Mecanica cerului. Ne bucurăm de aceste comori, ele fac parte de acum din patrimoniul deschis al Timișoarei. La mulți și buni ani, comunității timișorene!”. este mesajul prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara.
Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a reamintit că în 3 august 2024, Timișoara sărbătorește 105 ani de la intrarea trupelor românești în Banat, sub comanda colonelului Virgil Economu, marcând momentul instaurării administraţiei româneşti.
”Mai bine de un secol în care inima vibrantă și luminoasă a orașului a bătut alături de sutele de mii de inimi ale oamenilor care s-au născut aici sau au fost „adoptați” de-a lungul timpului, cuceriți de Timișoara. Diversitatea culturilor și etniilor, deschiderea spre nou, setea de libertate au fost și au rămas elemente definitorii ale urbei și locuitorilor săi de-a lungul timpului. Dacă ar fi să-i fac o urare acestui oraș, îi doresc să-și păstreze sufletul tânăr și la fel de neînfricat ca până acum. La mulți ani, Timișoara! La mulți ani tuturor timișorenilor!”, este mesajul conf.univ.dr. Ilie Vlaicu.
“Aniversăm astăzi un moment emoționant în istoria orașului nostru: instaurarea oficială a administrației românești. Odată cu alăturarea Banatului celorlalte regiuni românești, viața instituțională și spirituală a Timișoarei și-a pus în valoare mai pregnant dimensiunea românească. Ceea ce conferă Timișoarei individualitate este modul în care diversele culturi s-au completat reciproc. Toleranța și deschiderea timișorenilor sunt, fără îndoială, determinate tocmai de acest tablou multicultural al orașului nostru. Timișoara este un simbol pentru România, locul în care s-a aprins scânteia Revoluției din 1989 și va rămâne pentru noi toți un simbol al speranței și renașterii românești, un reper al luptei pentru o viață liberă, trăită în conformitate cu principiile democrației și statului de drept. La Mulți Ani Timișoara!”, a afirmat subprefectul județului Timiș, Raul Ambruș, cu prilejul manifestării de marcare a evenimentului, în Piața Unirii Timișoara.
Din 1999, printr-o hotărâre de consiliu local, data de 3 august a devenit Ziua Timişoarei.