Acasă Actualitate 3 din 4 europeni nu ştiu de existenţa numărului unic de urgenţă...

3 din 4 europeni nu ştiu de existenţa numărului unic de urgenţă 112

DISTRIBUIȚI

„Am cerut vicepreşedintelui CE un plan detaliat cu privire la modalităţile prin care serviciul 112 poate deveni mai cunoscut”, spune europarlamentarul liberal Cristian Buşoi, vicepreşedinte PNL Timiş
Eurobarometrul publicat în 11 februarie 2012 a evidenţiat date îngrijorătoare: 3 din 4 europeni nu ştiu de existenţa numărului unic de urgenţă 112 şi de faptul că accesarea lui le poate salva viaţa. Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi (vicepreşedinte PNL Timiş) şi alţi trei europarlamentari – Bernadette Vergnaud, Isabelle Durant şi Jacek Saryusz-Wolski – au trimis o scrisoare deschisă către vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, în care au atenţionat asupra stagnării gradului de informare privind existenţa numărului unic de urgenţă 112. „Comisia Europeană a arătat că este responsabilitatea statelor membre să facă mai cunoscut numărul 112, dar asta nu derogă de responsabilităţi Comisia, care ar trebui să ajute statele membre”, se menţionează în scrisoarea deschisă. Deşi Parlamentul European a cerut încă din 2008 ca la punctele de informare ale CE din statele membre să existe date despre 112, această opţiune nu a fost introdusă în serviciile Info Point. Interesul scăzut al Comisiei Europene a fost sesizat de către cei patru europarlamentari şi prin faptul că anul acesta nu s-a organizat o conferinţă de presă pentru a marca „Ziua Europeană 112”.

„Sunt semne că CE nu acordă atenţia necesară acestei teme”
“Nici platforma de implementare a sistemului de urgenţă de la nivelul CE nu a oferit rezultatele preconizate. Nu s-au mai organizat întâlniri în perioada 2008-2010 şi nu există nici acum o agendă în acest scop. Sunt semne că CE nu acordă atenţia necesară acestei teme. În acest context, am cerut vicepreşedintelui CE un plan detaliat cu privire la modalităţile prin care serviciul 112 poate deveni mai cunoscut în acest an şi în anii care vor urma. Am cerut, totodată, un buget al acţiunilor care vor fi finanţate şi un plan de măsuri pentru ca sensibilizarea publicului să crească, iar europenii să cunoască beneficiile sistemului”, a precizat Cristian Buşoi. PE a atenţionat Comisia Europeană, prin europarlamentarii săi, şi asupra faptului că niciun stat membru UE nu a definit criteriile pentru a utiliza sistemul de localizare al apelantului, în timp ce acest lucru se face în statele lumii de mai mulţi ani. În bugetele Parlamentului European din perioada 2009-2012 s-au prevăzut sume dedicate profesionalizării tehnice a sistemului, în aşa fel încât să existe apeluri securizate, prin utilizarea inclusiv a mesajelor text sau a imaginilor foto sau video.

„Toţi cei care călătoresc, şi nu numai ei, să aibă acces la servicii de încredere”
Rezoluţia PE din 5 iulie 2011 a sugerat Comisiei să înceapă o evaluare independentă a stării reale a serviciului 112 în statele membre. „Este necesar să se realizeze o asemenea evaluare în 2012”, afirmă Cristian Buşoi. De aceea, cei patru europarlamentari au cerut CE detalii privind metodologia care va fi folosită pentru selectarea organizaţiei care va face această evaluare. „Înţelegem complexitatea sistemului european de urgenţă 112, care afectează vieţile a milioane de cetăţeni. Ca reprezentanţi ai acestor cetăţeni, este rolul nostru să ne asigurăm că CE va face tot posibilul să îmbunătăţească serviciul în aşa fel încât toţi cei care călătoresc, şi nu numai ei, să aibă acces la servicii de încredere”, se mai arată în scrisoarea semnată şi de liberalul Cristian Buşoi.

Comentarii

comentarii