Acasă Actualitate 3 mai – Ziua Mondială a Libertăţii Presei. “Orice om are dreptul...

3 mai – Ziua Mondială a Libertăţii Presei. “Orice om are dreptul la libertatea opiniilor…!”

DISTRIBUIȚI

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei în anul 1993 de către Adunarea Generală a ONU.

Libertatea presei și independența justiției sunt văzute drept condiții indispensabile ale democrației. Libertatea presei este parte a libertății de exprimare consacrată prin art. 19 din DUDO, art. 19 din PIDCP, art. 10 din CEDO.

În țara noastră, dreptul la liberă exprimare, interzicerea cenzurii și limitele libertății de exprimare sunt reglementate în art. 30 din Constituția României.

În același timp art. 31 din Constituție arată că „Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice”.

Prin Hotărârea nr. 25/1994, Camera Deputaţilor a recomandat tuturor ziariștilor şi mijloacelor de comunicare în masă să ţină seama şi să aplice principiile deontologice cuprinse în Rezoluţiile nr. 1003 (1993) şi nr. 1215 (1993) ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Pentru domeniul audio-video, autorizarea difuzării și reglarea etică o asigură CNA.

În fiecare an, la 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei pentru a sărbători principiile fundamentale ale libertăţii presei, pentru a evalua starea libertăţii presei în întreaga lume şi pentru a aduce un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa la datorie.

ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului:

“Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.

3 mai – Ziua mondială a libertăţii presei.

”Într-o lume a post-adevărului, în care mediile de comunicare online sunt spații nelimitate unde încap la un loc raționalitatea, știința, datele deschise și ideile perene, dar și minciunile, falsele certitudini și manipulările grotești, presa liberă este un atribut esențial al democrației consolidate. Relația este ambivalentă, pentru că nici democrația nu este posibilă fără libertatea de exprimare jurnalistică, dar nici presa liberă nu se poate exprima decât într-o societate democratică. Existența presei este importantă, iar respectul față de jurnaliști este o datorie pentru fiecare dintre noi”, este mesajul rectorului UVT, prof.univ. Marilen Pirtea, deputat PNL Timiș.

Avocatul Cristian Tabără, viceprimarul Timișoarei:

“În fiecare an, pe data de 3 mai, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Libertatea presei este o valoare fundamentală pentru democrație. Libertatea mass-mediei și siguranța jurnaliștilor ar trebuie să fie o prioritate pentru guvernele lumii. Libertatea de informare și libertatea de exprimare trebuie promovate și protejate peste tot în lume. Apreciez și înțeleg activitatea de jurnalist, și eu am cochetat cu această profesie cândva. Deși nimic nu va înlocui vreodată cu totul ritualul lecturii ziarelor la o terasă, facilitatea de a avea acces la informații cu ajutorul telefoanelor smart ne pune prea des în fața știrilor false. Una din regulile jurnalismului de calitate este verificarea informației din trei surse. Putem face asta și ca simpli cetățeni, verificând informația pe site-uri legitime de știri, ajutând la stoparea unui fenomen care ia amploare. De Ziua Mondială a Libertății Presei, îi salut pe acei membri dedicați ai presei care aspiră la cele mai înalte standarde ale profesiei lor.

Tot astăzi, să ne aducem aminte de acei jurnaliști care și-au pierdut viața sau au suferit în căutarea unor știri ori reportaje… Sacrificiul lor ne responsabilizează să fim conștienți de importanța acestui domeniu de activitate. La mulți ani, jurnaliștilor de pretutindeni!”, este mesajul viceprimarului Cosmin Tabără.

Asociația Presei Independente: “Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei. Aducem un omagiu jurnaliștilor/ jurnalistelor și mass-mediei în general, pentru efortul de a informa corect și pentru promovarea libertății și a democrației în societate”.

Comentarii

comentarii