Acasă Actualitate 30% dintre timişorenii de vârsta de treia pot ajunge demenţi

30% dintre timişorenii de vârsta de treia pot ajunge demenţi

DISTRIBUIȚI

Aura HeimConform studiilor ştiinţifice, 30% dintre timişorenii de vârsta a treia pot deveni demenţi, prin declanşarea teribilei maladii Alzheimer. Deocamdată, nu există date cu privire la numărul exact al celor care suferă de boală, dar conform Asociaţiei Române Alzheimer Timişoara, la Centrul Memoriei Timişoara există persoane afectate de boală, chiar în vârstă de 30 de ani. Deşi cauzele exacte ale declanşării bolii nu prea se ştiu, totuşi se cunosc exact efectele. Omul atins de demenţă uită în sens invers activităţile aşa cum le-a învăţat când a fost copil, adică uită cum se mănâncă, cum se spală, cum se îmbracă.
Uită cum arată soţul, soţia, copiii şi nu-i mai renunoaşte, uită drumul spre casă, iar, în cele din urmă, nu mai ştie nici să mai meargă pe propriile picioare, de aceea are nevoie de un însoţitor permanent.
Dintre personalităţile ilustre ale lumii lovite de maladie au fost: filosoful Emil Cioran, Ronald Reagan, fostul preşedinte al SUA, Margaret Thatcher, fostul prim-ministru al Marii Britaniei.

Uitarea

“Primul semn de demenţă este o uşoară schimbare a personalităţii, nu uitarea în sine.
Se vorbeşte foarte mult de uitare ca primul semn, dar când uitarea s-a instalat deja, suntem în stadiul I de boală. Primul semn este că bolnavul începe să se schimbe ca personalitate, îşi uită hoby-urile, devine mai ineficient în ceeea ce făcea înainte în mod eficient.
Dacă lucrează, începe să-i scadă randamentul, dacă e pensionar, începe să se retragă din activităţile de pensionar zilnice. Trimis cu cinci saci cu legume la piaţă să îi vândă, vinde trei. Se întoarce acasă şi se întreabă abia atunci: “Oare de ce nu i-am luat şi pe ceilalţi doi?
Păi am uitat. Mă duc după ei”. Dar când se întoarce, repetă aceeaşi greşeală”, a povestit medicul Aurora Heim, preşedintele ARA Timişoara.
Trebuie să amintim că, în oraşul de pe Bega, există două centre ale memoriei, unul pe str. Vasile Alecsandri şi unul deschis recent la parterul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara.
Cetăţenii interesaţi sau familiile care au în componenţă persoane cu Alzhemer se pot adresa specialiştilor de la aceste centre pentru a primi informaţii şi suport, depistare/diagnosticare precoce a maladiei, dar şi îndrumare pentru cei care se confruntă cu boala.
La Centrul Memoriei II, pot fi depistate persoanele cu tulburări cognitive prin aplicarea unor teste psihologice; se poate face informarea persoanelor cu tulburari cognitive, precum şi a familiilor acestora cu privire la simptomele, evoluţia bolii Alzheimer, tratament sau îngrijire.
Specialiştii pot determina nivelul cognitiv al pacienţilor pentru începerea schemei complete de monitorizare a acestora şi pot îndruma suferinzii sau pe persoanele cu tulburari cognitive către medici specialişti neurologi sau psihiatri, pentru consult şi tratament adecvat.
Împreună cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Centrul Memoriei oferă informaţii despre serviciile de îngrijire în domeniul sănătăţii mintale.
Aceste informaţii vor permite timişorenilor suferinzi de boala Alzheimer şi îngrijitorilor acestora accesarea întregii game de servicii ce le-ar fi de ajutor. De asemenea, cei nediagnosticaţi au la dispoziţie un minim de informaţii legate de starea de cogniţie.
Potenţialul pacient va fi îndrumat către reţeaua medicală de specialitate, unde i se va oferi posibilitatea de a fi monitorizat pe termen mediu sau lung, în vederea împiedicării apariţiei sau în vederea stopării în faza preclinică a afecţiunilor de tip demenţa Alzheimer.

Comentarii

comentarii