Acasă Actualitate 300 ani de lumină! Primăria Timişoara a dezvelit două plăci comemorative în...

300 ani de lumină! Primăria Timişoara a dezvelit două plăci comemorative în memoria prinţului Eugeniu de Savoya

DISTRIBUIȚI

Eveniment inedit pe strada Eugeniu de Savoya nr. 24, marţi 18 octombrie, seara. La iniţiativa consilierului local Radu Dimeca, Primăria Timişoara a dezvelit două plăci comemorative în memoria prinţului Eugeniu de Savoya, la împlinirea a 300 de ani de la eliberarea oraşului de sub dominaţia turcească.
Evenimentul a avut loc la intersecţia străzilor Eugeniu de Savoya cu strada Mărăşeşti, iar cele două plăci au fost puse pe zidurile clădirii costruite pe vechea poartă  Forforoza, pe unde prinţul a intrat în Timişoara. Pe una scrie “Casa prinţului Eugeniu de Savoya s-a zidit pe locul porţii Forforoza prin care prinţul Eugeniu de Savoya a intrat în Timişoara în 18 octombrie 1716. Poarta a fost demolată în 1817”. Pe cealată placă scrie: “18.10.1716 -18.10.2016. 300 de ani de la intrarea lui Eugeniu de Savoya în cetatea Timişoarei”.  
“Ce s-a întâmplat acum 300 de ani? Eugeniu de Savoya a intrat în Timişoara pe această poartă şi, astfel, a apropiat oraşul de Europa. 300 de ani de lumină în care noi am beneficiat de un alt timp de cultură. Datorăm mult prinţului Eugeniu de Savoya. Le mulţumesc tuturor care au ajutat la acest proiect, chiar dacă au apărut mici greşeli, vor fi rezolvate în următoarea săptămână”, a spus Radu Dimeca.   
Primarul Nicolae Robu a declarat: “Ceea ce s-a întâmplat în 18 octombrie cu 300 de ani în urmă o ştim cu toţii –pe aici au intrat trupele eliberatoare austriece în oraş, conduse de prinţul Eugeniu de Savoya. Astfel, în secolul al XVIII, a avut loc aşezarea pe valorile vest-europene, având la bază creştinismul. Dezvoltarea a avut loc în ton cu vremurile respective. Avem până astăzi moşteniri din acea perioadă şi ne mândrim să le păstrăm şi să le transmitem mai departe. Principiul respectului reciproc este unul dintre aceste moşteniri, al toleranţei pentru diversitate şi pentru solidaritate. Suntem moştenitorii unei zeste excepţionale pe care trebuie să o transmitem generaţiilor viitoare. Astfel, Timişoara şi Banatul reprezintă modele de conveţuire între oameni. Ne bucurăm că marcăm acest moment aniversar, e o mare victoriei a noastră, a celor care dăm viaţă Timişoarei de astăzi, oraş care a devenit Capitală Culturală Europeană a Culturii. Astfel, putem sărbători trecutul şi prezentul şi o facem încrezători în viitor, de a da Europei o capitală a culturii în 2021 la superlativ. Ştim ce responsabilităţi incumbă asta, dar ne-am asumat candidatura şi am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă pentru a câştiga competiţia”, a declarat Nicolar Robu, primarul Timişoarei.  
Sorin Predescu, directorul Direcţiei de Cultură Timiş, a amintit despre minunata istorie a oraşului pe care trebuie să ne-o asumăm. “Asta e istoria noastră, a celor care şi-au asumat-o şi îşi asumă în continuare oraşul Timişoara. După 300 de ani ne aflăm tot aici. Aceste sărbători trebuie să fie mai prezente în conştiinţa publică. Asta ne dorim – o comunitate să funcţioneze aşa cum a mers de-a lungul istoriei când s-a construit acest oraş minunat”, a spus Sorin Predescu.
La iniţiativa lui Rdu Dimeca, plăca comemorative a fost pusă în memoria prinţului pe clădirea construită pe locul vechii porţi medievale Forforoza. Marţi 18 octombrie, se împlinesc 300 de ani de la intrarea lui Eugeniu de Savoya în cetatea Timişoarei. Manifestările organizate se doresc a fi un prilej de conştientizare a unei bogate moşteniri culturale pe care o are oraşul Timişoara şi de a readuce în atenţie ziua de 18 octombrie, declarată zi de importantă locală, printr-o hotărâre de Consiliu Local din 2011.

Comentarii

comentarii