Acasă Actualitate 300 de medici infecționiști din România vin la Timișoara, la Conferința Națională...

300 de medici infecționiști din România vin la Timișoara, la Conferința Națională de Boli Infecțioase

DISTRIBUIȚI

HIV/SIDA, hepatite, infecții de sistem nervos central, boli eruptive, gastro-enterocolite, gripa porcină sau aviară, COVID 19 sau variola maimuței.

Acestea sunt doar câteva dintre bolile infecțioase care, în ultimii 30 de ani, au dus la decesul a milioane de oameni. Statisticile arată că, în aceeași perioadă, au apărut câteva zeci de boli noi, pentru care încă nu există tratament specific.

Peste 300 de specialiști în boli infecto-contagioase participă, în aceste zile, la Timișoara, la Conferința Națională de Boli Infecțioase.

 „Suntem la o ediție aniversară, a 20-a, care se ține la Timișoara. Ca de fiecare dată, vin colegi din toate spitalele de boli infecțioase din țară. Acestora li se adaugă zeci de medici rezidenți, dar și studenți interesați să afle noutățile din acest domeniu. Cei mai mulți dintre noi am trecut, cel puțin o dată, printr-o boală contagioasă, de la varicelă sau pojar și până la gripă. Pandemia de Covid a arătat și ea cât de importantă este, de fapt, această ramură a medicinei. Infecționistul este cel care nu se ocupă doar cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor din sfera infecțioasă, ci încearcă să determine mecanismul de dezvoltare a diverșilor agenți patogeni și modul în care se manifestă bolile produse de aceștia”, spune prof. dr. Voichița Lăzureanu – medic primar boli infecțioase – președinte al Conferinței Naționale de Boli Infecțioase.

Printre temele ce vor fi abordate în cadrul Conferinței Naționale de la Timișoara se numără: terapia antiretrovirală actuală și calitatea vieții pacienților cu infecție HIV/SIDA, managementul modern în hepatitele acute și cronice, infecțiile sistemice, prevenția prin vaccinare, dar și inovațiile terapeutice în bolile infecțioase.

“Medicina bolilor infecto-contagioase evoluează de la un an la altul. Apar noi terapii, noi medicamente, noi molecule care schimbă, radical uneori, modul de abordare medicală. A rămâne cantonat în vechile proceduri, a nu afla noutățile din domeniu înseamnă, de fapt, a pierde lupta împotriva unor boli ce se pot transforma, la un moment dat, în epidemii sau chiar pandemii.

Un asemenea eveniment ne dă posibilitatea să împărtășim colegilor din experiența noastră, a celor care lucrăm la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, unitate sanitară care a fost unul din cele mai importante bastioane ale luptei împotriva Covid 19. Dar, în același timp, ne ajută să aflăm și procedurile sau modul de acțiune a altor colegi din țară, și asta pentru că acest domeniu al bolilor infecțioase este unul foarte vast. De asemenea, vom vorbi despre noile provocări medicale și vom pune bazele unor noi proiecte de colaborare științifică”, spune prof. dr. Lazureanu Voichita.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș este organizator științific al Conferinței Naționale de Boli Infecțioase Timișoara 2023.

Comentarii

comentarii