Acasă Actualitate 300.000 de euro s-au evaporat la o biserică din Timiş

300.000 de euro s-au evaporat la o biserică din Timiş

DISTRIBUIȚI

Paisie Lugojanul întoarce spatele enoriaşilor din Urseni
Banul distruge prietenii, leagă blesteme şi uneori până şi Dumnezeu este vândut pe tarabă. Fără nicio ruşine. O fraudă uluitoare, pentru că zeci de mii de euro nu pot fi justificaţi, a fost comisă chiar în Casa Domnului. S-a întâmplat la Biserica Ortodoxă din Urseni, un sat aflat la câţiva kilometri de Timişoara. Consiliul Parohial din Urseni, împreună cu preotul Nic Orlando Văran au decis, în urmă cu câţiva ani, să vândă mai multe terenuri ale parohiei. Terenurile au fost parcelate şi din vânzarea lor s-a încasat aproape 300.000 de euro. A urmat un final halucinant, în care popa Orlando, în strânsă legătură, se pare, cu nume grele din Arhiepiscopia Timişoarei a făcut ce a vrut el cu cele peste 1,2 milioane de lei. În acest timp, biserica din Urseni este într-o stare jalnică şi de cinci ani se află în reparaţii interminabile. Motivul – nu există bani suficienţi!

S-au dus banii ca la cazino…

Pe aprobarea de vânzarea a terenurilor dată de Consiliul Parohial Urseni erau trecute şi lucările ce urmau a fi făcute la biserică, cu banii de pe terenuri. Majoritatea nu s-au mai făcut niciodată. Imediat ce vânzarea a primit undă verde din partea Consiliului Eparhial Timişoara, la Urseni s-a trecut la treabă. Preotul din Urseni, Orlando Văran, a decis rapid ce să facă cu cei 294.786 de euro, bani dobândiţi din pământurile vândute în 2005 şi 2007. Şi-a renovat casa parohială, a construit un loc unde se ard lumânările, a reparat câţiva stâlpi şi a cumpărat 100 de metri de gard la cimitir. Pentru 100 de metri de gard şi un lumânărar, Parohia din Urseni plătea pe factură 2,2 miliarde de lei vechi. Tot mai rămân 7,3 miliarde de lei vechi, dobândiţi de parohie în acea perioadă. La Urseni se pare că se joacă însă la alt nivel. „Controalele efectuate pe linie administrativă nu au sesizat nicio neregulă cu privire la cheltuirea banilor, inspectorul trimis fiind un coleg de facultate cu actualul preot (…) În aprilie 2009, când mi-am dat demisia din funcţia de cantor al Parohiei din Urseni, i-am solicitat preotului să-mi spună câţi bani mai sunt din încasările de pe terenurile vândute, iar acesta mi-a răspuns că mai erau cam 7,2 miliarde de lei vechi. La acea dată nu mai era, de fapt, niciun ban din totalul de 9,5 miliarde de lei vechi încasaţi din vânările de terenuri”, se arată într-o plângere adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara şi nebăgată niciodată în seamă. Plângerea a fost făcută de fostul consilier parohial Tudor Zele, care îl arată cu degetul spre popa de la Urseni.  

Preotul Văran: „Aşa. Şi care-i problema?”

Mitropolia Banatului susţine că are cunoştinţă despre frauda de la Urseni. Lasă, însă, instituţiile statului să se pronunţe. Preotul din Urseni nu vrea să comenteze nimic despre un caz în care abuzul pare strigător la cer. Mai multe sesizări către ITM, Curtea de Conuri şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara au primit răsăunsuri în doi peri sau, pur şi simplu, tăcere… Mai multe reclamaţii ale enoriaşilor din Urseni la Mitropolia Banatului au fost tratate cel puţin cu indiferenţă de cele mai înalte feţe bisericeşti din Timişoara. „Aşa. Şi care-i problema? În legătură cu toate întrebările, v-aş ruga să vă adresaţi Mitropoliei, avem un ofiţer, aa… un angajat care se ocupă cu aşa ceva. La revedere”, a explicat, în stil propriu, situaţia din parohie popa Orlando Văran.

Mitropolia ne lasă în ceaţă…

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, preotul Marius Florescu, a decis să dea Cezarului ce-i al Cezarului, în acest caz. Nu suflă nicio vorbă despre dezastrul din parohia Urseni. Nu-i plac însă materialele tendenţioase şi agresive. „Cunoaştem cazul de la Urseni, deoarece acest caz este în atenţia instanţei, a instituţiilor statului, pe care le aşteptăm să se pronunţe. Nu dorim ca numele Mitropoliei Banatului să fie atins mereu de scandaluri publice, legate de biserică, scandaluri ce ar putea atinge imaginea Bisericii Ortodoxe Române. Consider că unele materiale de presă sunt prea agresive şi tendenţioase la adresa Mitropoliei”, ne-a spus preotul Marius Florescu.

Paisie întoarce spatele enroiaşilor

Tudor Zele, fostul cantor şi consilier parohial la Urseni, a creat, împreună cu un grup de enoriaşi nemulţumiţi de turnura pe care a luat-o cele întâmplate în satul lor, „Comitetul pentru Salvarea Bisericii Ortodoxe din Urseni„. După ce a trimis mai multe petiţii la instituţiile statului, Tudor Zele a crezut că găseşte înţelegere cerând o audienţă la Preasfinţitul Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Timişoarei. S-a înşelat amarnic. Paisie a întors elegant spatele enoriaşilor din Urseni. „Am avut o întrevedere cu Preasfinţitul Paisie, pe 12 aprilie. I-am prezentat cu documente cum s-au evaporat cele 9,5 miliarde de lei vechi de la Urseni, bani ce aveau o destinaţie precisă – renovarea bisericii. Spune că nu e la curent cu ce se întâmplă la Urseni şi nici cu cheltuirea banilor, ne-a cerut o întâlnire viitoare, în care să-i prezentăm mai multe probe. Nu a mai venit la întâlnire şi, deşi ne-a cerut mai multe acte, domnul de la registratură ne-a zis că toate există la Mitropolie. Nu am primit niciun răspuns de atunci şi nu s-a luat nicio măsură”, mai spune Zele.

Comentarii

comentarii