Acasă Actualitate 31 de ani de când în Balconul Operei se citea Proclamaţia de...

31 de ani de când în Balconul Operei se citea Proclamaţia de la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Au trecut 31 de ani de când, în miezul primului Gerar liber trăit de români, din Balconul Operei din Timişoara se citea Proclamaţia de la Timişoara. Nimic nu era prea limpede, oricine se declara participant la revoluţie voia să pună mâna pe conducerea judeţeană şi locală, profitând de vidul de putere.

 

Atunci a început să se încropeze “societatea civilă”, care observa tumultul, bătălia pentru funcţii. În jurul elitelor s-au născut ideile şi răspunsurile la problemele societăţii post-decembriste, care au condus la formarea Societăţii Timişoara şi la elaborarea Proclamaţiei de la Timişoara. Simbolul momentului va rămâne George Şerban, care a propus ideea proclamaţiei.

Cea mai bine cunoscută cerere a documentului este Punctul 8, care cerea ca niciun fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securităţii să nu aibă dreptul de a lucra în funcţii publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punând accent mai ales pe funcţia de preşedinte, această interdicţie numindu-se lustraţie.

La 31 de ani de la acel moment care putea deveni punctul de plecare al dezvoltării României într-un cu totul alt spirit, Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara este caduc, desuet. Nu s-a fost aplicat niciodată, semn că cei care au fost înainte de 1990 la putere au rămas tot pe-acolo.

“Propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foştilor activişti comunişti şi al foştilor ofiţeri de Securitate. Prezenţa lor în viaţa politică a ţării este principala sursă a tensiunilor şi suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situaţiei şi reconcilierea naţională, absenţa lor din viaţa publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foştilor activişti comunişti, candidatura la funcţia de preşedinte al ţării. Preşedintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărţirii noastre de comunism” – cerea Punctul 8.

Comentarii

comentarii