Acasă Economic 332 proiecte au fost depuse în Regiunea Vest pentru finanţare prin Programul...

332 proiecte au fost depuse în Regiunea Vest pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013

455
DISTRIBUIȚI

332 proiecte au fost depuse până în prezent la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest (Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operaţional Regional 2007 – 2013), în vederea solicitării de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 (POR 2007 – 2013). Alocarea financiară pentru Regiunea Vest este de 416,52 milioane de euro. Până în acest moment au fost contractate 58 de proiecte, valoarea totală a finanţării nerambursabile a acestora fiind de 150 milioane euro, iar 184 de proiecte se află în diferite faze de evaluare şi selecţie sau precontractare, având o valoare totală a finanţării de aproximativ 612 milioane de euro, dintre care aproximativ 474 milioane de euro reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.
Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” are alocată suma de 140,97 milioane de euro. Pentru domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană” – subdomeniul „Centre urbane” alocarea a fost depăşită prin depunerea a 10 planuri integrate cu o valoare nerambursabilă de 73,27 milioane de euro. Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană” – subdomeniul „Poli de dezvoltare urbană” poate fi accesat exclusiv de municipiile Arad şi Deva, desemnate poli de dezvoltare urbană pentru Regiunea Vest. Municipiul Arad a depus deja 1 plan integrat, ce însumează 7 proiecte individuale, având o valoare totală a finanţării nerambursabile de 14,09 milioane de euro. Pentru domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană” – subdomeniul „Poli de creştere”, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară alcătuită prin asocierea Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi a 14 comune timişorene, a depus Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al Polului de Creştere Timişoara – Municipiul Timişoara fiind singurul potenţial beneficiar în cadrul acestui domeniu de intervenţie, prin calitatea sa de pol de creştere în Regiunea Vest.
Axa prioritară 2 „Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport” are alocată suma de 88,84 milioane de euro.  Domeniul major de intervenţie 2.1 „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane – inclusiv construcţia /reabilitarea şoselelor de centură” are alocate 88,84 milioane de euro. Domeniul de intervenţie a fost închis la sfârşitul lunii august a anului 2009 datorită depăşirii alocării prin depunerea a 52 de proiecte cu o valoare totală nerambursabilă de 332,92 milioane de euro.
Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale” are alocată suma de 66,62 milioane de euro. Domeniul major de intervenţie 3.1 „Reabilitarea / modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate” – 11 proiecte au fost depuse în cadrul acestui domeniu de intervenţie în valoare de 9,63 milioane de euro. Domeniul major de intervenţie 3.2 „Reabilitarea / modernizarea / echiparea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale” – 20 de proiecte au fost depuse în cadrul acestui domeniu de intervenţie, având o valoare nerambursabilă de 11,44 milioane de euro. Domeniul major de intervenţie 3.3 „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă” – 1 proiect depus în cadrul acestui domeniu de intervenţie, în valoare de 9,39 milioane de euro. Domeniul major de intervenţie 3.4 „Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă” – au fost depuse 71 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de 147,28 milioane de euro.
Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local” are alocată suma de 72,35 milioane de euro. În cadrul domeniului major de intervenţie 4.1 „Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală” au fost depuse 5 proiecte, având o valoare nerambursabilă de 23,10 milioane de euro. Pentru domeniul major de intervenţie 4.2 „Reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi” nu a fost depus niciun proiect în Regiunea Vest. În cadrul domeniului major de intervenţie 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor” au avut loc două apeluri de proiecte. În cadrul primului apel de proiecte, cu termen limită 16 iunie 2008, au fost depuse 79 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 6,63 milioane fr euro, iar în cadrul celui de-al doilea apel, lansat în data de 23 noiembrie 2009, au fost depuse, până în prezent, 33 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de 3,73 milioane de euro.
Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului” are alocată suma de 47,74 milioane euro. În cadrul domeniului major de intervenţie 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea /modernizarea infrastructurilor conexe” au fost depuse un număr de 11 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 50,55 milioane de euro. În cadrul domeniului major de intervenţie 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice” au fost depuse 18 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 55,57 milioane de euro.

Comentarii

comentarii