Acasă Actualitate 35 de ani de la Revoluția din Timișoara: Emil Constantinescu și Eric...

35 de ani de la Revoluția din Timișoara: Emil Constantinescu și Eric Patterson, la o dezbatere despre curaj și reconciliere

DISTRIBUIȚI

Cea de-a 35-a aniversare a Revoluției din Timișoara a fost marcată printr-o serie de evenimente organizate de Fundația Integratio, Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Parohia Reformată „Noul Mileniu” și Parohia Reformată Centrală din Timișoara. Printre momentele centrale ale programului s-a aflat dezbaterea „Percepția actuală a schimbărilor de regim în lumina transformărilor (noi) europene”, desfășurată sâmbătă, 14 decembrie, în prezența unor invitați de prestigiu.

Emil Constantinescu: „Toate momentele importante ale devenirii mele au fost legate de Timișoara”

Fostul președinte al României, prof. univ. dr. Emil Constantinescu, a rememorat semnificația momentului istoric care a început pe 15 decembrie 1989 la Biserica Reformată din Timișoara, când enoriașii pastorului László Tőkés s-au opus evacuării acestuia.

„Pentru mine, Timișoara reprezintă o piatră de hotar în parcursul vieții mele. După ce am devenit președintele României, primul drum oficial a fost la Timișoara, pe 21 decembrie, la marele eveniment de la Opera Națională. A fost o victorie a Proclamației de la Timișoara, iar această memorie trebuie păstrată vie pentru generațiile tinere. Reconcilierea națională, pe care am promovat-o în timpul mandatului meu, a fost posibilă doar printr-o pedagogie a suferinței care a caracterizat acea perioadă”, a declarat Constantinescu.

El a evidențiat și rolul modelului timișorean în reconcilierea între etnii și religii: „Timișoara rămâne un exemplu de conviețuire pașnică, iar posibilitatea reconcilierii româno-maghiare este evocată ca un succes la nivel internațional”.

Eric Patterson: „Curajul unei persoane poate schimba istoria”

Președintele Fundației Victimelor Comunismului din Washington, Eric Patterson, a subliniat importanța recunoașterii sacrificiului celor care au avut curajul să se ridice împotriva regimurilor autoritare.

„Timișoara este un exemplu unic, în care o singură voce, cea a pastorului László Tőkés, a inspirat o întreagă comunitate să se unească pentru libertate. Este datoria noastră să spunem aceste povești, pentru că ele ne amintesc de forța curajului individual în fața opresiunii. Astfel de lideri locali curajoși sunt esențiali pentru răsturnarea regimurilor autoritare, fie că vorbim de Polonia, Ungaria sau statele baltice”, a declarat Patterson.

Programul comemorativ continuă

Duminică, 15 decembrie, de la ora 10:00, vor fi depuse coroane la plăcile comemorative care marchează locurile simbolice ale Revoluției din Timișoara. Evenimentele includ o predică festivă susținută de Tőkés László, inițiatorul scânteii revoluției, și lansarea cărții „Familia este și ea o cetate puternică”, dedicată familiei Tőkés.

Evenimentele comemorative aduc un omagiu curajului și sacrificiului celor care au schimbat cursul istoriei acum 35 de ani, pornind revolta care a condus la căderea regimului comunist în România.

Comentarii

comentarii