Acasă Actualitate 35! Revoluția de la Timișoara, readusă în actualitate de fotografiile maestrului Constantin...

35! Revoluția de la Timișoara, readusă în actualitate de fotografiile maestrului Constantin Duma

DISTRIBUIȚI

Marți 10 decembrie, de la ora 18.00, maestrul Constantin Duma, recunoscut ca și fotograful revoluției, a organizat vernisajul unei tulburătoare expoziții de fotografii realizate chiar de el în urmă cu 35 de ani, în decembrie 1989, în timpul evenimentelor sângeroase care au avut loc pe străzile din Timișoara.

Locul expozitei este în spațiul generos de la Art Center din cadrul Universității de Vest, situat pe strada Oituz nr 4, Timișoara.

Constantin Duma și-a amintit că atunci pe străzi fotografia din hanorac. Scotea aparatul făcea două poze repede și îl băga la loc sub haină. Mergea acasă, ascundea filmele pentru că oricând puteau apărea repercusiuni de la securiștii regimului ceaușist.

Expoziția de fotografie reprezintă o întâlnire cu istoria acelor zile memorabile, cu oamenii extraordinar de curajoși și cu momentele dramatice de atunci, din urmă cu 35 de ani.

“Din perspectiva mea, las timpul să le judece”, este mesajul maestrului Duma.

Expoziția prezintă o selecție făcută de prof. Mădălin Marienuț din zecile  de fotografii realizate în decembrie 1989 de Constantin Duma.

“În urma revoluției, regimul comunist a fost schimbat, dar și viața noastră, iar aici cu noi sunt prezente și unele personaje principale ale acelor momente. Expoziția este o dare de seamă a  unei stări de spirit. Timișoara a excelat, s-a revoltat și a luptat pentru libertate și a și câștigat-o. Mă înclin în fața timișorenilor”, a fost mesajul lui Duma.

Prof. Mădălin Marienuț, curatorul expoziției, a amintit că maestrul Duma surprinde istoria de 50 de ani cu obiectivul său fotografic. Imagine sale au apărut și apar în numeroase publicații, iar timp de peste două decenii a fost un pilon al agenției de presă Agerpres.

Lucrările sale imortalizează nu doar momente de tensiune extremă, ci și curajul și sacrificiile care au deschis calea către libertate. Într-o perioadă marcată de frică și represiuni, în decembrie 1989  angajamentul lui Constantin Duma pentru fotografie documentară a devenit un act de rezistență și și-a riscat propria viață pentru a surprinde momentele cheie de la protestele din stradă până la sacrificiile omenești.

“Imaginile sale realizate sub presiune și ascunse pentru a evita confiscarea și repercursiunile sunt astăzi artefacte istorice valoroase simboluri ale rezilienței timișorenilor. Expoziția nu doar comemorează sacrificiile timișorenilor făcute în decembrie 1989, ci demonstrează și puterea fotografiei de a păstra memoria istoriei și adevărul. Prin munca sa, Constantin Duma ne amintește de moștenirea durabilă a Timișoarei ca simbol al libertății și ca mărturie a spiritului neînvins în căutarea dreptății”, a explicat prof. Marienuț.

 

Comentarii

comentarii