Acasă Actualitate 39.000 de porci ar putea fi ucişi. Suspiciune de pestă porcină africană...

39.000 de porci ar putea fi ucişi. Suspiciune de pestă porcină africană la o fermă de la Parţa

DISTRIBUIȚI

Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a anunţat că există suspiciune de pestă porcină la o fermă de lângă Timişoara, în localitatea Parţa. Potrivit reprezentanţilor DSVSA, 39.000 de porci vor fi ucişi, dacă se va confirma virusul pestei porcine şi vor fi stabilite zone de protecţie, respectiv de supraveghere.

Prefectul de Timis, Mihai Ritivoiu a anunţat, marţi, că urmează ca un laborator din Bucureşti să reia analiza şi să confirme sau nu prezenţa virusului pestei porcine.

“Chiar am terminat o şedinţa cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, ai Apelor Române, ai Primăriei Partă şi ai reprezentanţilor unei ferme de suine. Din păcate, avem o suspiciune extrem de serioasă de pesta porcină africană în Partă. Analizele Direcţiei Sanitar-Veterinare au confirmat-o. În aceast moment, au fost trimise probe la Bucureşti, pentru reconfirmare. Dacă rezultatul va fi acelaşi, voi convoca un Comitet Local de Combatere a Bolilor, în vedera identificării de soluţii privind combaterea focarului de pesta porcină africană. Va ţinem la curent!”, a anunţat prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu.

 Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiş, a declarat, pentru News.ro, că luni au fost luate două probe, iar rezultatul la laboratorul DSVSA Timiş a confirmat prezenţa pestei porcine la ferma Smitfield de la Parţa.

“În fermă sunt 39.000 de porci care, dacă se confirmă prezenţa pestei porcine africane, vor fi distruşi, probabil vor fi arşi sau se vor îngropa, dacă sunt condiţii”, a declarat Flavius Nicoară.

De asemenea, dacă pesta porcină se confirmă, se va stabili o zonă de protecţie de 3 km cu epicentrul la ferma de la Parţa şi 7 kilometri zona de supraveghere. În aceste zone nu va fi mişcat niciun porc.

Comentarii

comentarii