Acasă Actualitate 4 cazuri noi de COVID cu tulpină britanică, în Timiș

4 cazuri noi de COVID cu tulpină britanică, în Timiș

821
DISTRIBUIȚI

Nu mai puţin de 14 cazuri noi de infectare de coronavirus, tulpina britanică, au fost descoperite în ultima săptămână, la laboratorul de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava (USV).

Acolo au fost făcute secvențieri pentru 47 de probe de infectare cu Sars CoV-2, iar din acestea 14 au fost cazuri noi aparținând tulpinii B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie.

Persoanele respective sunt din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava și Botoșani.

“Acestea sunt repartizate geografic astfel: 4 cazuri din județul Botoșani, 4 cazuri din județul Suceava, 4 cazuri din județul Timiș și câte unul din județele Caraș-Severin și Hunedoara.

Precizăm că niciuna din celelalte 33 de probe secvențiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutațiile caracteristicile variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia”, spune prof. univ. Mihai Dimian, de la USV. Varianta de coronavirus originară din Marea Britanie este caracterizată printr-o transmisibilitate crescută faţă de cea iniţială.

“Creșterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate în această săptămână și distribuția geografică a acestora indică o răspândire accentuată a noii tulpini într-o mare parte din teritoriul României.

Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava a secvențiat, până acum, peste 150 de probe provenind de la pacienți diagnosticati pozitiv cu Sars-CoV-2 şi va continua monitorizarea evoluției Sars-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicați în această acțiune”, mai spune profesorul.

Comentarii

comentarii