Acasă Actualitate 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu,...

40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu, sărbătoriți la Timișoara

289
DISTRIBUIȚI

România celebrează 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic, dr. ing. Dumitru Prunariu, printr-o serie de evenimente științifice și culturale organizate prin intermediul Fundației Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu. Câteva dintre ele vor avea loc și la Timișoara între 19 și 20 mai.

14 Mai 1981 – un reper important al istoriei contemporane a României

La începutul anilor ’80, România era pe deplin pregătită să urmeze tradiția înaintașilor și să facă față cu brio cerințelor explorării spațiului cosmic. Deși o țară mică, răsăriteană, educația tehnică și dezvoltarea științifică erau la standarde înalte, iar colaborările internaționale au favorizat aderarea la un acord international prin care pentru prima data în istorie un român ajungea în spațiul cosmic.

Fundația Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu își propune și depune toate eforturile să reînvie și să continue această tradiție printr-o suită de evenimente atât științifice cât și culturale. În cadrul acestora, personalități internaționale și astronauți din SUA, Rusia, Japonia și țări europene vor transmite mesaje aniversare, inclusiv de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Printre invitați, pe lângă cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, vor fi și Ioan-Aurel Pop – Președintele Academiei Române și Marius-Ioan Piso – Președintele Agenției Spațiale Române.

Agenda evenimentelor de la Timișoara:

19 mai, ora 15:00 – Expoziții de desene și fotografii – Festivitate de premiere

19 mai, ora 17:00 – Conferință publică „Dumitru Prunariu – 40 de ani de la zborul în spațiul cosmic” – Universitatea de Vest

20 mai, ora 16:00 – Concurs de eseuri – Festivitate de premiere

20 mai, ora 17:00 – Dumitru Prunariu – în dialog cu tinerii amatori de știință

Cu ocazia aniversării Romfilatelia a emis o emisiune filatelică specială și Monetăria Statului a emis o medalie aniversară și insigne dedicate evenimentului.

Comentarii

comentarii