Acasă Actualitate 400 de capacane mortale, la Timişoara

400 de capacane mortale, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Responsabilii clădirilor ajunse în stare jalnică, amendaţi doar printr-o minune…

În fiecare an, mai mulţi oameni sunt grav răniţi şi unii chiar îşi pierd viaţa din cauza bucăţilor de zidărie care se desprind din clădirile vechi din oraş. În Timişoara se poate produce în orice moment o tragedie şi oameni nevinovaţi ar putea fi răniţi pentru că se încumetă să treacă pe lângă clădirile vechi şi şubrede. În oraşul de pe Bega există peste 400 de clădiri care ar trebui restaurate, altfel acestea reprezintă un pericol iminent pentru timişoreni. Cele mai periculoase zone sunt Bălcescu, Iosefin, Piaţa Traian şi Piaţa Unirii unde sunt şi cele mai vechi clădiri din Timişoara.

Nici o amendă…

În anul 2009, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Vest nu a aplicat nici o amendă celor care nu îşi întreţin clădirile. Cu toate acestea, şeful serviciului control calitate lucrări de construcţii, Adrian Gârleanu, se plânge de personalul prea mic şi spune că a trimis mai departe reclamaţii… "Inspectoratul Teritorial în Constucţii Vest are doar şapte inspectori în judeţul Timiş, aşa că este aproape imposibil ca oamenii noştri să controleze starea clădirilor din Timişoara. În anul 2009, inspectorii noştri nu au aplicat nicio amendă celor care nu îşi întreţin clădirile. Totuşi, noi am făcut adrese către Primăria Timişoara, Federaţia Asociaţiilor de Locatari şi către cei de la Monumente, pe care îi înştiinţam de existenţa legii care permite amendarea celor care nu îşi întreţin clădirile în care stau", spune Adrian Gârleanu.

Comunitarii, un pic mai activi…

Nici poliţiştii comunitari din Timişoara nu prea au avut activitate în anul 2009 pe această linie, aceştia au aplicat doar cinci sancţiuni şi au emis 10 somaţii celor cărora nu le pasă de clădirea în care locuiesc. Nicoleta Popa, purtător de cuvânt Poliţia Comunitară Timişoara, spune: “În anul 2009 am aplicat cinci amenzi, cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei, celor care nu işi întreţin imobilele. Trebuie să vă spun că agenţii comunitari fac periodic verificări în teren pentru a constata care este starea clădirilor din oraş. În primele două luni ale acestui an, au fost efectuate peste 100 de verificări, iar 10 persoane au fost somate să işi reabiliteze clădirea în care locuiesc sau în care au sediul firmei", spune Nicoleta Popa, purtător de cuvânt Poliţia Comunitară Timişoara. Cel mai probabil, atunci când se va petrece o nouă tragedie în Timişoara, cele două instituţii care ar trebui să-i amendeze pe cei ce nu işi întreţin clădirile în care locuiesc vor pasa vina de la una la alta.

I-au somat să intre în legalitate

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, Petru Olariu, spune că a anunţat administratorii imobilelor din Timişoara de existenţa legii care îi obligă pe locatari să aiba grijă de faţada şi acoperişul clădirii în care locuiesc. "Noi doar am informat, altceva nu putem face. Este o problemă, însă pentru că în clădirile vechi din Timişoara locuiesc mulţi pensionari, care nu au bani nici măcar pentru întreţinere. Aceşti oameni ar trebui să fie ajutaţi de autorităţile locale pentru a putea plăti lucrările de reparaţie la imobilele în care locuiesc", spune Petru Olariu, preşedinte FALT.

Violeta Zonte: "Am un sentiment de neputinţă şi un mare regret"

Directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Timiş, Violeta Zonte spune că există o lege în baza căreia ar trebui amendaţi cei care lasă să se distrugă clădirile monument din oraş, dar această lege nu este aplicată. "Ce pot să spun? Există această lege, dar noi nu putem aplica amenzi pentru că nu avem procese-verbale tipizate. Noi putem scrie amenzi doar pe o simplă coală de hârtie, iar aceste amenzi sunt contestate în instanţă şi câştigate, aşa că nici nu ne mai obosim să aplicăm sancţiuni. În repetate rânduri, am făcut demersuri către Ministerul Culturii, să fie publicat în Monitorul Oficial o hotărâre pentru a putea primi şi noi procese-verbale tipizate. Culmea este că acest lucru nu s-a întâmplat până în momentul de faţă. Culmea este că banii din amenzi s-ar împărţi în mod egal între noi şi bugetul de stat, eu cred că nu se vrea acest lucru. Am un sentiment de neputinţă şi un mare regret când văd că istoria noastră se distruge în fiecare zi şi nimeni nu face nimic", spune Violeta Zonte, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Timiş
 

Comentarii

comentarii