Acasă Eveniment 40.000 de doze de vaccin pandemic au fost distribuite în Timiş

40.000 de doze de vaccin pandemic au fost distribuite în Timiş

DISTRIBUIȚI

Din cele peste 60.000
 “Oamenii să aibă toată încrederea în acest vaccin produs de Institutul Cantacuzino, că este foarte bun”, a spus dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
“E un interes foarte mare în Timiş pentru imunizarea împotriva virusului pandemic. Dăm vaccin încontinuu. Până acum, am distribuit 40.000 de doze şi vom mai primi 15.000 de doze. Timişorenii se pot adresa punctelor de vaccinare de la Spitalul Clinic Judeţean Timiş, Spitalul Municipal (Clinicile Noi), Spitalul “Victor Babeş”, la Policlinica din Complexul Studenţesc, pentru studenţi, dar şi medicilor de familie şi s-a mai deschis un punct la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş. Locuitorii din judeţ se pot adresa şi spitalelor orăşeneşti. În judeţul Timiş, avem 120 de cazuri confirmate, cu 4 decese”, a spus medicul epidemiolog Silvia Curelariu, din cadrul DSP Timiş.

Vaccinările au crescut de 10 ori

“Dacă, până acum o săptămână, nu voia aproape nimeni să se vaccineze, au fost chiar refuzuri, acum oamenii vin şi solicită vaccinarea de bună voie. Oamenii să aibă toată încrederea în acest vaccin produs de Institutul Cantacuzino, că este foarte bun”, a spus dr. Elisabeta Spătaru. Amintim că acestă campanie de vaccinare este gratuită şi a fost extinsă la toate categoriile de persoane, atât cele asigurate, cât şi cele care nu au asigurări de sănătate. În această perioadă, solicitările pentru imunizare au crescut de cel puţin 10 ori, apreciază medicii specialişti. “Ne bucură faptul că românii încep să înţeleagă importanţa vaccinării şi că aceasta reprezintă singura modalitate de protecţie în perioadă de pandemie. Îmi pare rău, însă, că a trebuit să se prăpădească 73 de persoane ca să înţelegem acest lucru”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat. Rata de transmitere a virusului a crescut la 8-10 % de la 3-4 % şi încă un val mare de îmbolnăviri va mai izbi ţara noastră, spre sfârşitul lunii ianuarie.

Control la vaccinări

În acest context, direcţiile de sănătate publică au obligaţia de a organiza, în regim de urgenţă, centre de vaccinare antipandemică în unităţile sanitare, mai ales în cele de boli infecţioase, pentru a creşte rata de vaccinare. Orice refuz de a vaccina cetăţenii sau obligarea acestora de a semna declaraţii prin care să îşi asume eventualele reacţii adverse ale vaccinului reprezintă acţiuni care pot fi sancţionate. În unităţile sanitare şi în cabinetele de medicină de familie, este obligatorie purtarea echipamentului de protectie. De asemenea, în spitale este necesară asigurarea asistenţei medicale specifice, asigurarea stocurilor de medicamente antivirale si a medicamentelor antibiotice cu spectru larg. Începând de marţi, 12 ianuarie, o echipă a Ministerului Sănătăţii, condusă de prof. dr. Adrian Streinu Cercel, va controla activitatea medicilor de familie în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva virusului A/ H1N1 a pacienţilor înscrişi pe liste. Concomitent cu aceste verificări, inspectorii sanitari de stat desfăşoară,  până în 27 ianuarie, acţiuni de control similare şi în cazul vaccinărilor din programul naţional de vaccinare, dar şi împotriva gripei sezoniere.

Comentarii

comentarii