Acasă Actualitate 42 de şcoli vor fi desfiinţate în Timiş

42 de şcoli vor fi desfiinţate în Timiş

DISTRIBUIȚI

Lovitură sub centură dată învăţământului primar şi gimnazial de la ţară…
Nu mai puţin de 42 de şcoli vor fi desfiinţate în judeţul Timiş, din anul şcolar 2010-2011. Alte 11 unităţi de învăţământ îşi vor pierde personalitatea juridică. Totul vine în urma deciziei de la Bucureşti, care perevede desfiinţarea a 15.000 de posturi didactice din învăţământul preuniversitar românesc până la 1 septembrie 2010. „42 de şcoli desfiinţate pare mult, dar nu este aşa. Vorbim aici de multe şcoli de la ţară în care învăţau 20 de elevi maxim. Sunt multe aberaţii care trebuie corectate. La Timişoara s-a desfiinţat doar Generală 14. Această şcoală nu-şi mai avea sensul, aici învăţând doar 78 de elevi de clasele I-VIII”, spune Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş. Planul de şcolarizare al Timişului va ajunge, luni, la Ministerul Educaţiei.

Dezastru la ţară…

În clădirea singurei şcoli desfiinţate din Timişoara, Generală 14, vor fi mutaţi preşcolarii unei grădiniţe din oraş. O altă şcoală, Generală 4, şi-a pierdut personalitatea juridică, la fel ca şi cele trei grădinţe de la UMT. Un caz mai deosebit îl reprezintă Generală 20 din Timişoara. Şcoala a intrat în lichidare şi din noul an şcolar nu se mai fac înscrieri pentru clasa I şi clasa a V-a. Şi la Lugoj, o şcoală şi-a pierdut conducerea şi personalitatea juridică, este vorba de Generală 1. În judeţ au fost desfiinţate extrem de multe şcoli de la sate. „Este vorba de distanţe mici, elevii vor fi duşi la cele mai apropiate şcoli cu autobuzele şcolare. Nu vor fi probleme”, ne spune Dumitru Tomoni, inspectorul şcolar general-adjunct din Timiş. Elevii din şcolile mutate vor fi transferaţi la cele mai apropiate unităţi de învăţământ. Nemeşti la Margina, Zolt la Fârdea, Bucovăţ la Dumbrava, Dubeşti şi Ierşnic la Ohaba Lungă, sunt câteva trasee pe care autobuzele şcolare îl vor face zi de zi de la 1 septembrie 2010. În Timiş vor dipărea, din noul an şcolar, şi 24 de clase de a IX-a. De la 226, câte sunt în prezent, numărul se va reduce la 202. „Aici nu este vorba neapărat de restructurări, a scăzut numărul de elevi şi din cauza numărului de naşteri mai redus”, se amuză Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş.

Părinţii, speriaţi de reducerea numărului de locuri în licee

Până la această oră nu s-a stabilit încă foarte clar câte posturi didactice dispar în Timiş. Ultimele cifre neoficiale prezintă însă o situaţie îngrijorătoare. Se pare că cel puţin 600 de posturi didactice şi nedidactice din învăţământ vor dispărea din anul şcolar 2010-2011. Mulţi suplinitori, dar şi titulari, vor avea probleme, deşi la nivelul declaraţiilor oficiale, titularii par scutiţi de griji. Comitetele de părinţi din patru licee timişorene au reacţionat deja. Părinţii s-au declarat  îngrijoraţi de reducerea numărului de locuri în unităţile şcolare de prestigiu. Părinţii elevilor de la liceele Grigore Moisil, CD Loga, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” şi de la Colegiul Naţional Bănăţean au trimis o scrisoare deschisă autorităţilor timişene, în care atrag atenţia că cea mai afectată specializare va fi matematica-informatică.

Comentarii

comentarii