Renovările interioare reprezintă cea mai bună soluţie pentru a moderniza spaţiul în care locuieşti. Acestea includ o mulţime de lucrări, de la schimbarea instalaţiei electrice sau sanitare şi până la înlocuirea finisajelor sau a mobilierului. Procesul de renovare nu este uşor, însă rezultatele dau sens efortului, atât în cazul apartamentelor, cât și-n cazul studiourilor sau caselor.
Dacă vrei să amenajezi că la carte, iată 5 greşeli pe care să le eviţi în procesul de renovare:
Alegi mobilierul înaintea finisajelor
Mobilierul este o parte esenţială a procesului de renovare, însă nu te grăbi să îl prioritizezi înaintea finisajelor sau a lucrărilor ce ţin de instalaţia electrică ori sanitară. Începe proiectul cu lucrările ce ţin de instalaţia electrică, termică sau sanitară, de la A la Z. Spre exemplu, în cazul instalaţiei electrice, poţi contura proiectul de la circuite şi până la întrerupător. Mai apoi, concentrează-te pe finisaje. Finisajele vor dicta atât aspectul estetic, cât şi confortul de care te bucuri la tine acasă. Îţi doreşti finisaje durabile şi care se mulează pe gusturile tale.
Nu stabileşti un buget
În orice tip de lucrare său proiect, bugetul este un aspect pe care trebuie să îl iei în considerare încă din primele etape. În cazul renovărilor, poţi întâmpina probleme dacă nu te ocupi de buget încă de la început. Nu te mulţumi cu un buget estimativ, ci pune pe hârtie toate cheltuielile, de la cele mari, precum finisajele, şi până la cele mai mici, precum un interupator cu touch sau un sac de adeziv.
Sari peste verificarea instalaţiei electrice
Problemele cu instalaţia electrică nu trebuie tratate cu superficialitate, deoarece acestea pot avea consecinţe grave. Atunci când renovezi, nu uita de verificarea şi modernizarea instalaţiei electrice. Poţi începe cu tabloul electric sau realizarea unor trasee noi, iar mai apoi să te ocupi de micile detalii, precum întrerupătoarele cu touch sau prizele modulare. Întrerupătoarele cu touch sunt o alegere excelentă dacă îţi doreşti o casă modernă. În plus, găseşti modele de întrerupătoare cu touch pentru toate bugetele, atât online, cât şi-n magazinele de bricolaj.
Atunci când ai în plan lucrări sau verificări la instalaţia electrică, apelează mereu la un electrician autorizat. În acest fel, ai garanţia că totul va merge ca la carte şi nu îţi asumi riscuri grave.
Pui accentul exclusiv pe aspectul estetic
Aspectul estetic este esenţial în renovări, însă nu este tot ceea ce contează. Îţi doreşti o casă aerisita, funcţională şi un spaţiu sănătos pentru locuit, nu doar un loc amenajat în funcţie de ultimele tendinţe. Dacă există orice fel de probleme, precum mucegaiul, scurgerile, lipsa de aerisire sau izolarea deficitară, atunci concentrează-ţi atenţia pe rezolvarea lor. Mai apoi, ia în considerare funcţionalitatea casei. Îţi doreşti o casă funcţională, care să îţi asigure tot confortul, mai presus de aspectul ei estetic.
Planifici haotic
Orice tip de proiect trebuie să aibă o direcţie clară, iar asta se aplică şi în cazul renovărilor. Evită să te apuci de renovări pe grabă, fără o direcţie sau un plan clar. Trebuie să ştii ce anume îţi doreşti, de la prima lucrare până la ultima, ce rezultate vrei să obţii, de ce buget dispui şi cum anume vrei să se desfăşoare întregul proces. În acest fel, va fi mai uşor să obţii rezultatele dorite şi te vei confrunta cu mai puţine situaţii neprevăzute.
Începe prin a găsi inspiraţia de care ai nevoie, de la poze pe internet şi până la randari. Este esenţial să ştii exact cum vrei să arate casă după renovare, de la finisaje şi până la mobilier sau detalii. Mai mult, oamenii cu care lucrezi vor reuşi să îşi facă treaba mai bine şi mai uşor dacă le arăţi exact ce îţi doreşti şi le oferi detalii clare.
Renovările interioare vor decurge mai uşor dacă ai un plan bine pus la punct, stabileşti un buget încă din primele etape şi pui accent atât pe aspectul estetic, cât şi pe cel funcţional.