Acasă Actualitate 50 de timişeni cu demenţă vor avea o viaţă mai bună, la...

50 de timişeni cu demenţă vor avea o viaţă mai bună, la Ciacova

DISTRIBUIȚI
altDirecţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş va inaugura, joi, 3 decembrie, în Ciacova, judeţul Timiş, primul centru de zi şi noapte din România destinat persoanelor bolnave de maladia Alzheimer.  Centrul funcţionează într-un sediu nou construit, situat la 33 km de Timişoara, în oraşul Ciacova. “Prin intermediul activităţilor derulate, se are în vedere dezvoltarea unor servicii de sprijin direcţionate în principal spre ajutorarea persoanelor cu nevoi speciale, suferinde de maladia Alzheimer, care, prin natura deficienţei, nu mai pot face faţă cerinţelor vieţii cotidiente”, a precizat Rodica Negrea (foto), directorul DGASPC Timiş.

 Un obiectiv al acestui proiect este realizarea unui sistem judeţean de asistenţă socială, menit să îmbunătăţească şi să uşureze asistarea persoanelor cu dizabilităţi  mentale, diagnosticate cu maladia Alzheimer. De asemenea, un alt obiectiv este creşterea calităţii serviciilor de asistenţă şi suport, destinate persoanelor diagnosticate cu maladia Alzheimer, prin dotarea şi accesibilizarea centrului. Noua amenajare şi dotare a clădirii contribuie la îmbunătăţirea  calităţii vieţii persoanelor cu handicap respectând anumite condiţii precum: interiorul organizat în aşa fel încât să creeze o imagine plăcută, dormitoare curate, primitoare, cu o atmosferă familială în concordanţă cu nevoile utilizatorilor. Beneficiarii noului serviciu creat sunt 50 de persoane diagnosticate cu maladia Alzheimer din judeţul Timiş. În judeţul Timiş, sunt înregistrate 2.500 de persoane suferinde de această boală, dar numărul lor este mult mai mare. Proiectul se înscrie în obiectivele planului de restructurare a instituţiilor rezidenţiale de mare capacitate din judeţul Timiş, aprobat de Consiliul Judeţean Timiş şi avizat de Autoritatea Naţională  pentru  Persoanele cu Handicap.
Boala Alzheimer şi alte demenţe fac parte din categoria mai largă a bolilor neurodegenerative. Datorită creşterii duratei de viaţă şi scăderii raportului dintre populaţia activă şi numărul de vârstnici, bolile degenerative ale sistemului nervos devin o povară tot mai grea din punct de vedere economic şi social. S-a estimat că, în 2005, costurile îngrijirii directe şi informale a bolnavilor de Alzheimer şi de alte forme de demenţă în Uniunea Europeană  s au ridicat la 130 de miliarde de euro (21 000 euro per pacient). În Uniunea Europeană, cele mai răspândite forme de demenţă sunt boala Alzheimer (circa 70% din cazuri) şi demenţa vasculară (sub 30%). Comisia Europeană a propus ţărilor membre, inclusiv României, măsuri concrete pentru abordarea problemelor legate de boala Alzheimer, demenţe şi alte afecţiuni neurodegenerative. Propunerile Comisiei Europene presupun acţionarea rapidă pentru diagnosticarea precoce a demenţei şi pentru reducerea riscului de demenţă şi o mai bună coordonare a cercetării între statele membre. 
 
 

Comentarii

comentarii