Acasă Actualitate 59 de înscrieri la prima ediţie a programului de burse naţionale „UNESCO...

59 de înscrieri la prima ediţie a programului de burse naţionale „UNESCO L’Oréal Pentru femeile din ştiinţă”

532
DISTRIBUIȚI

La începutul lunii martie s-a încheiat perioada de înscrieri pentru bursele naţionale „UNESCO L’Oréal Pentru femeile din ştiinţă”, la finalul căreia s-au înregistrat 59 de dosare depuse de către femeile de ştiinţă din toată ţara, din oraşe precum: Bucureşti, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu Mare, Timişoara, Târgovişte şi Târgu-Mureş.
„Ne bucură foarte mult interesul manifestat de tinerele cercetătoare din România încă de la prima ediţie a programului, şi sperăm ca toate femeile din domeniul ştiinţei să fie încurajate de acest demers. Aşteptăm cu deosebit interes să parcurgem proiectele propuse şi sunt sigur că alegerea câştigătoarei nu va fi una uşoară” a declarat Şerban Ursu, Secretar General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO
În acest moment, se desfăşoară perioada de jurizare, care se va încheia la sfârşitul lunii aprilie. Juriul este format din reprezentanţi ai instituţiilor partenere ale programului: Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Academia Română şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.
Programul iniţiat de UNESCO şi Grupul L’Oréal se desfăşoară pe trei niveluri: premiile internaţionale anuale, acordate la nivel internaţional, pentru 5 cercetătoare care au înregistrat rezultate remarcabile în domeniul cercetării (în valoare de 100.000 USD fiecare); bursele internaţionale acordate unui număr de 15 cercetătoare, în fiecare an, în urma înregistrării cercetătoarelor în program şi selecţiei realizate de un juriu prestigios, format din laureaţi ai premiului Nobel; bursele naţionale, prin care ţările în care Grupul L’Oréal îşi desfăşoară activitatea recompensează, la nivel de ţară, activitatea femeilor cercetător, în parteneriat cu UNESCO şi alte instituţii de prestigiu din ţara respectivă. La aceste burse participă tinerele cercetătoare aflate în perioada doctoratului sau post-doctoratului.
Programul „UNESCO L’Oréal Pentru femeile din ştiinţă”, se derulează în România începând cu data de 10 noiembrie 2009, se va încheia la începutul lunii iunie 2010, odată cu acordarea oficială a bursei. La program poate participa orice tânără cercetătoare din România, cu vârsta până în 35 de ani, inclusă în sistemul doctoral/postdoctoral în cadrul unei instituţii din ţara noastră.

Pentru primul an al programului „UNESCO L’Oréal Pentru femeile din ştiinţă”, bursa de studiu, în valoare de 42.000 de lei, va reveni unei tinere cercetătoare a cărei activitate se desfăşoară în domeniul Ştiinţelor Vieţii. Bursa privată va fi utilizată pentru derularea de activităţi de cercetare ştiinţifică, pe lângă un institut de cercetare din România.

Programul „For Women in Science”, la nivel internaţional

Lansat în 1998 de L’Oréal şi UNESCO, programul „For Women in Science” a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetător a fost recunoascută la nivel internaţional, prin acordarea unor premii dedicate. Astăzi, premiile acordate la nivel internaţional sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care încurajează urmarea vocaţiei în domeniul ştiinţei şi recunoaşte realizările profesionale ale femeilor cercetător din întreaga lume.
Din 1998, 57 de premii pentru excelenţă în domeniul cercetării au fost acordate la nivel internaţional pentru femeile cercetător care au avut o contribuţie excepţională la domeniul ştiinţei, devenind modele pentru tânăra generaţie. De asemenea, 135 de cercetătoare au primit burse la nivel internaţional (două dintre acestea fiind cercetătoare din România – Adriana Jalbă în 2003 şi Dr. Elena Luminiţa Brădăţan în 2004). La nivel naţional, programul „For Women in Science” se desfăşoară în 43 de ţări şi a permis, până în prezent, unui număr de peste 500 de tinere să îşi continue activitatea de cercetare.
Alături de România, în acest an L’Oréal va lansa la nivel naţional, în parteneriat cu UNESCO şi alţi parteneri cheie la nivel local, programul de burse naţionale „For Women in Science” în următoarele ţări: Elveţia, Serbia, Vietnam, Venezuela, Emiratele Arabe Unite, Ucraina, Egipt, Israel, Kenya, Singapore, Camerun, Columbia.
 

Comentarii

comentarii