Acasă Actualitate 6 zile singuri ! Prețul? 113 morți

6 zile singuri ! Prețul? 113 morți

DISTRIBUIȚI

În decembrie 2022, se împlinesc 33 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, iar cel mai dramatic a fost faptul că timp de șase zile, în perioada 16 -22 decembrie 1989, timişorenii au fost lăsați singuri să înfrunte gloanțele ceaușiste, șenilele tancurilor și bâtele securiștilor.

În faţa armelor timişorenii nu au încetat să spere şi au învins teama de moarte. Astfel, Revoluția de la Timișoara, după 22 decembrie, s-a extins în toată țara și a dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și instaurarea libertății și democrației în România. Prețul de sânge a fost extrem de dureros: 113 morți, plus alții dispăruți. Cu 33 de ani în urmă, Timișoara dădea semnalul revoluției anticomuniste prin sacrificiul locuitorilor care au ieșit în stradă pentru libertate, credință și democrație. Timișorenii au avut curajul nebun să iasă în stradă şi să strige în gura mare: “Jos comunismul!”, “Jos Ceauşescu!”, “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!” şi înflăcăratul “Libertate!”. În ziua de 17 decembrie, au căzut primii și cei mai mulți morți pe străzile Timișoarei. Bilanțul se cunoaște: 66 de răpuși de gloanțe și aproape 200 de răniți. Pe străzile primului oraș liber de comunism, oamenii au strigat în urmă cu 33 de ani cu toată puterea „Există Dumnezeu”, „Dumnezeu este cu noi”, „Biserica, Armata și Poporul”, „Vrem conducător creștin”.

Redăm preambulul Proclamaţiei de la Timişoara, din martie 1990, unde se explică clar că timișorenii au fost singuri dimp de 6 zile:

“Populaţia oraşului Timişoara a fost iniţiatoarea Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Între 16 –22 decembrie, a purtat de una singură un înverşunat război cu unul dintre cele mai puternice şi mai odioase sisteme represive din lume. A fost o încleştare cumplită: de o parte, populaţia neînarmată, de cealaltă parte, Securitatea ceauşistă, miliţia, armata şi trupele zeloase de activişti ale Partidului Comunist Român. Toate metodele şi mijloacele de reprimare s-au dovedit neputincioase în faţa dorinţei de libertate a timişorenilor şi hotărârii de a învinge. Nici arestările, nici molestările, nici chiar asasinatele în masă nu i-au putut opri. Fiecare glonţ tras a adus pe baricadele revoluţiei alţi o sută de luptători. Şi am învins. În 20 decembrie 1989, Timişoara a intrat definitiv în stăpânirea populaţiei, transformându-se într-un oraş liber, în marea închisoare care devenise, în acele zile, România”.

În 21 decembrie 2022, mesajul președintelui Consiliului Județean Timiș, cu prilejul rememorării Revoluției din Decembrie 1989, a amintit că timișorenii au luptat singuri, în acele zile: “Marcăm astăzi 33 de ani de la momentul când a fost semnat certificatul de naștere al democrației românești. Acest moment istoric vi se datorează și se datorează tuturor celor care având drept unic scut un vis au îndrăznit să-și exercite dorința de libertate pe străzile orașului. Aceleași străzi care, la doar o zi de la momentul în care s-a strigat împotriva totalitarismului au fost scăldate cu sângele timișorenilor care nu au cedat în fața armelor. Timișorenii au fost singuri de-a lungul unor zile nesfârșite în lupta cu un sistem opresiv care a acaparat toate pârghiile puterii. Cu ce arsenal au ieșit ai noștri în fața armelor? Cu convingerea să fim respectați, că trebuie să trăim cu demnitate, cu dorința ca generațiile următoare să nu cunoască frica, frigul, foamea și întunericul”.

Comentarii

comentarii