Acasă Economic 70% dintre produsele de carne de Mangalița sunt false

70% dintre produsele de carne de Mangalița sunt false

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Suine din Rase Tradiționale Bazna și Mangalița trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că piața din România este invadată cu produse care se pretind a fi din carne de Mangalița și Bazna, dar în realitate foarte multe nu au nicio legătură cu aceste rase. Grav este că, în acest moment,  este foarte greu, dacă nu imposibil să fie depistate aceste  falsuri grosolane.

Ce e de făcut?

“Gândiți- va că 70% dintre aceste produse sunt false, adică nu sunt în totalitate din carne de Mangalița sau nu au văzut deloc carne de Mangalița sau Bazna. Eu va spun cu toată sinceritatea și părerea de rău că se întâmplă toate astea”, a declarat Ioan Cleja, președintele asociației. Ce ar fi de făcut? Pentru a fi identificate aceste falsuri este nevoie ca o autoritate a statului să intervină. În Cluj, asociația are un specialist, prof. Valentin, cu laborator, dar nu e de ajuns. Fermierii atrag atenția că numai statul român poate avea puterea de a interveni și a reglementa cu succes domeniu. La sesizarea asociației, echipa special creată va merge să ia probe și să le analizeze, în laborator. La o asemenea operație este nevoie de o autoritate recunoscută. Din păcate concepția rămâne clasică românească: Lasă că merge și așa! “Există un mare specialist, domnul prof. Valentin de la Cluj, care poate identifica până la 99,9% chiar 100% că un produs este făcut din carne de Mangalița sau din porc clasic. În momentul de față, asociația nu deține procura prin care să poată interveni în identificarea falsurilor. Statul este singurul care poate rezolva problema, în caz contrar, piața va fi invadată în continuare de falsuri de Mangalița și singurii câștigători vor fi comercianții și falșii producători, iar perdanții vor rămâne statul și consumatorii naivi”, este de părere Cleja. Concluzia este că degeaba există aparatul și specialistul, care e unul singur. E nevoie de o echipă specială, fiindcă un singur om nu poate face totul. Prof. Valentin  determina genotipuri, dar nu poate face  pentru toate cazurile din întreagă țară. Fermierii mai susțin că, dacă vrem să scăpăm de niște falsuri, trebuie să ne conformăm unor norme europene. Din păcate, aici e durerea mare. Asociația întocmește actele, face verificări de genotipuri și pedigree, determinări genomice, recoltează sânge duce la analize să se știe clar, pentru ca rasele să nu se consangvinizeze cu porcii clasici, dar nu e de ajuns. În asociație nu există crescători care vând prin hipermarket. Sunt fermieri destul de mari în Piatra Neamț, în Constanța, în Timișoara sau în zona Ardealului, dar obțin produsele artizanal și nu în cantitați industriale. “Se produc cantități mici de produse autentice de Managalița. Când tai porci din această rasă valoroasă trebuie să știi foarte bine ce faci, fiindcă trebuie să vinzi tot animalul. Dacă rămâi cu slănina, cu piciorul sau cu capul nu ai făcut nimic. Trebuie să poți vinde tot. De aceea trebuie să îți dozezi foarte bine afacerea, altfel ieși în pierdere”, este de părere Cleja.

Soluțiile!

Care sunt soluțiile? Statul trebuie în mod obligatoriu și urgent să înființeze laboratoare speciale de analiză a cărnii și a produsele de Bazna și Mangalița. Acolo să angajeze adevărați specialiști care să știe să facă aceste determinări, nu niște oameni care să ia salarii degeaba. Dacă va fi nevoie, statul să își pregătească specialiștii trimițându-i în alte țări unde există școli speciale în domeniu. Pasul trei este că aceste laboratoare să fie promovate public pentru ca toți crescătorii de Bazna și Mangalița să le cunoască și să facă acolo determinări la carnea ce o produc în propria fermă. Ei se vor sesiza singuri și vor face analize pentru a avea dovadă autenticității propriilor rase de porci. Prețul nu este mare: sub 100 de lei. Pentru verificări au fost duse probe de la animale chiar în Ungaria pentru analize, dar asta nu poți face zilnic! Al patrulea pas este înființarea unor echipe de control, fiindcă degeaba ai descoperit probele false și totul se blochează. Nu ai rezolvat nimic. Trebuie echipe speciale de inspecții care să meargă cu ANSVSA  pe teren. “Când se depistează un fals crescător de Mangalița și Bazna, cred că ar trebui scos de pe piață o perioada, fiindcă nu îl poți lasă să “infecteze” totul cu produsele lui false. Șase luni să nu mai vândă carne, dacă face falsuri. Soluții sunt întotdeauna și nici nu sunt complicate, dar trebuie și puse în practică, pentru a se face lumina în acest domeniu de nișă, dar extrem de valoros care este piața de carne și produse din carne de Bazna și Mangalița”, a concluzionat Ioan Cleja.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii