Acasă Actualitate 716,5 kg – cel mai mare dovleac înregistrat vreodată, la 70 km...

716,5 kg – cel mai mare dovleac înregistrat vreodată, la 70 km de Timișoara

DISTRIBUIȚI

Festivalul anual al dovlecilor plăcintari din Kikinda, Serbia, ediția a 37-a. În drum spre Kikinda, frumosul oraș din Serbia, se trece prin Jimbolia, care deține indiscutabil câteva recorduri puțin știute. Este cel mai tânăr teritoriu românesc.

Mirificul Kikinda are o populaţie de aproape 40.000 de locuitori, se află în nord-estul Serbiei şi face parte din provincia Voivodina. Kikinda la “o aruncătură de băţ” de graniţa cu România: spre exemplu, de la Timişoara la Kikinda sunt doar 70 de kilometri.

Aici, trebuie să te întâlneşti cu Kika. Ce drăguţ sună, dar cine o fi această doamnă? Tot oraşul o cunoaşte şi locuieşte într-o clădire din centru: la muzeu. Kika a trăit acum vreo 70.000 de ani şi a fost o femelă-mamut ale cărei rămăşiţe foarte bine conservate au fost descoperite de nişte muncitori în 1996, într-o zonă de la marginea oraşului, „blocată“ înlut, la o adâncime de 21 de metri.

Tradiționala sărbătoare a sârbilor bănățeni, Zilele Dovleacului 2022, care se organizează, în fiecare toamnă, în orasul Kikinda, Serbia, a fost promovată luni, 12 septembrie, și la Timișoara, de reprezentanții Consulatului General al Serbiei și ai Primăriei Kikinda, care au le-au adresat gurmanzilor de pe Bega, și nu numai, o invitație cu adevărat specială.

Cea de-a 37-a editie a manifestarii turistice “Zilele Dovleacului” s-a desfășurat în perioada 15 – 18 septembrie 2022. În fiecare an, în jur de 20.000 de români vin să se distreze la această mare sărbătoare.

Ca de fiecare dată, ei sunt foarte încantați și mulțumiți de ceea ce trăiesc și văd la Kikinda. De aceea ei pleacă de acolo cu impresii foarte puternice.

Centrul orașului este plin de tarabe cu bunătăți, dar și cu fel de fel de ornamente sau suveniruri. Se găsesc pe săturate plăcinte cu ludaie, dovleci copți, proaspăt scoși din cuptor, semințe de dovleac prăjite și aromate, dar și ceaune cu bunătăți și, bineînțeles, nu lipsesc nici vițelul la proțap, din care cei prezenți se pot înfruptă.

Anul acesta a fost foarte potrivit pentru cultivatorii de dovleci, fiind asigurate condiții pentru stabilirea unui record pentru cel mai mare dovleac înregistrat vreodată. Tibor Kokay a câștigat concursul celui mai mare dovleac cu 716,5 kg.

 

 

 

Comentarii

comentarii