Acasă Actualitate 75 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului

75 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului

DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului, Academia Română Timișoara și Asociația Cultural Filantropică Ioan Oprea, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează o amplă manifestare științifică religioasă cu participare internațională.

Evenimentul intitulat Istorie, cultură și spiritualitate în Banat este dedicat aniversării a 75 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului. Simpozion va avea loc luni 10 octombrie, de la ora 10.00, în sala de festivități a Mitropoliei Banatului, de la bv. CD Loga nr 7 Timișoara.

De la ora 11, comunicările pe secțiuni vor avea loc la Academia Română Timișoara, bv. Mihai Viteazul nr. 24.

Conform Patriarhiei Române, la mijlocul sec. al XX-lea, după reușirea unificării statale a poporului român, atât în Congresul mitropolitan de la Sibiu, cât și în Congresul Național Bisericesc și în adunările de la Timișoara, reactivarea Mitropoliei Ortodoxe Române a Banatului (înființată pe vatra vechii mitropolii atestată documentar încă de la începutul sec. al XVII-lea) devenise un deziderat. Astfel, la 24 iunie 1947, dorința credincioșilor din aceste părți a fost îndeplinită prin ridicarea Episcopiei Ortodoxe Române din Timișoara la rangul de Arhiepiscopie.

În ședința din 24 aprilie 1947 a Sinodului Permanent, membrii sinodali, „lucrând sub ocrotirea și insuflarea Preasfântului și de viață făcătorului Duh, apreciind cum se cuvine stăruința în dreapta credință și atașamentul față de Biserica străbună a fiilor săi duhovnicești de pe frumoasele plaiuri bănățene, exteriorizate și prin sacrificiile materiale cu care au ridicat deosebitul de frumos locaș al Domnului în orașul Timișoara, au găsit de bine să ia în considerare cererile repetate ale acestor credincioși bănățeni pentru înălțarea în rang a episcopiei lor din Timișoara”.

După patru luni, la sărbătoarea Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie (26 octombrie 1947), în Catedrala din Timișoara are loc întronizarea Arhiepiscopului Vasile Lăzărescu în demnitatea de mitropolit al Banatului. Prin hotărârea Sfântului Sinod și legea emisă de conducerea statului s-a stabilit jurisdicția teritorială a noii instituții. Dacă la momentul înființării, Mitropolia Banatului cuprindea Arhiepiscopia Timișoarei și Episcopia Caransebeșului, astăzi, după o serie de reorganizări a vieții bisericești, aceasta cuprinde pe lângă acestea două și Arhiepiscopia Aradului.

 

Comentarii

comentarii