Acasă Economic 75% dintre clădiri trebuie renovate energetic! Caravana Eficienței Energetice a ajuns la...

75% dintre clădiri trebuie renovate energetic! Caravana Eficienței Energetice a ajuns la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Joi, 10 octombrie, Caravana Eficienței Energetice, proiect care promovează soluțiile de eficiență energetică pentru clădiri, organizat de ROENEF și ING Bank România, a ajuns în Piața Victoriei din  Timișoara.

Este cea de-a șasea și ultima oprire din circuitul național. Evenimentul are loc, în perioada 10-11 octombrie, în Piața Victoriei, și marchează încheierea unei serii de șase evenimente care au avut loc în orașe mari din România.

Atracția principală a Caravanei ROENEF este casa demonstrativă nZEB, unde vizitatorii vor putea explora cele mai moderne soluții de eficiență energetică pentru clădiri, toate conform standardelor nZEB.

Publicul, format din specialiști și persoane interesate de acest subiect, va avea oportunitatea de a participa la seminare și prezentări interactive, care vor aborda tehnologii avansate și bune practici în optimizarea consumului energetic al clădirilor.

Caravana ROENEF este deschisă tuturor celor interesați de eficiența energetică în clădiri, fie că sunt proiectanți, auditori energetici, autorități locale, dezvoltatori imobiliari, constructori sau utilizatori finali de spații rezidențiale și comerciale.

Participarea la eveniment este gratuită pentru publicul larg.

O componentă a caravanei este că oamenii poți vedea în mod real cum pot construi, care sunt soluțiile pe care ar trebui să le folosească în mod integrat, atunci când își renovează o clădire sau vor să ridice o casă.

O altă componentă a caravanei este “Academia de eficiență energetică”, care va avea loc vineri, 11 octombrie.

Aici companiile și furnizorii de servicii și soluții privind deficiența energetică în clădiri vor prezenta exemple de bune practici din dorința ca oamenii să afle beneficiile utilizarea acestor tehnologii și să se înțeleagă mai ușor care ar fi avantajele extinse, fiindcă de multe ori vedem numai beneficiul imediat anume reducerea consumului de energie.

Pe lângă consumul redus bineînțeles de energie, există și foarte multe beneficii extins ce țin de confort, sănătate și impact asupra mediului, emisii cu efect de seră reduse.

Cea de-a treia componentă este lansarea Ghișeului unic în domeniul eficienței energetice. Este vorba de o platformă în care cetățeanul să găsească toate serviciile integrate pentru a ști ce ar trebui să facă atunci când dorește să construiască o clădire la acest standarde sau să renovezi o clădire.

“Încercăm să explicăm de ce ar trebui să facă un audit energetic și ce soluție ar trebui să implementeze, cum pot să afle constructorii sau care sunt metodele de finanțare a proiectului. Odată cu evenimentul de la Timișoara încheiem acest ciclu de mișcare a caravanei energetice prin cele șase orașe în România, dar lăsăm în urma noastră aceste instrumente care rămân pentru a fi utilizate de toți cei interesați și depinde de noi și partenerii noștri pentru a le promova mai bine pentru a fi utilizată decât mai multă lume”, a concluzionat Mihai Moia.

Cel puțin 75% din stocul de clădiri ale României ar trebui renovate aprofundat, eficientizate energetic, pentru a ne atinge indicatorii asumați la nivel de țară și la nivel de Uniunea Europeană.

Până în 2050, trebuie să atingem neutralitatea de climatică, astfel încât toate clădirile din România să fie cu emisii “0” de energie.

Standardul nZEB este un pas spre această tranziție. De aceea ar trebui să triplăm ritmul de renovări aprofundate ale clădirilor. Acolo unde nu este posibil din cauza lipsei fondurilor să renovăm în etape.

De unde putea veni finanțarea?

Moia a explicat că există fonduri nerambursabile care sunt disponibile pentru anumite tipuri de clădiri publice sau blocuri de locuit, bani ce pot veni prin diferite tipuri de finanțare, de obicei  de la Uniunea Europeană.

Pentru case individuale există programe de finanțare mai puține, e adevărat, dar pot fi completate cu fondurile nerambursabile, iar partenerul caravanei ING Bank care este prezent la Timișoara poate ajuta.

Liberalizarea prețurilor la energie din 2025 va reprezenta o povară, în primul rând, pentru familiile care nu au case eficiente fcentizate energetic.

“Încheiem cu bucurie acest traseu la Timișoara, un oraș care a demonstrat mereu deschidere către inovație. Prin intermediul Caravanei ROENEF, dorim să aducem în atenția publicului soluții eficiente din punct de vedere energetic, care contribuie nu doar la reducerea costurilor, ci și al impactului asupra mediului. De asemenea, prezentăm oportunități de finanțare menite să faciliteze accesul la aceste tehnologii pentru toți cei interesați să le implementeze.

Invităm timișorenii să ni se alăture și să descopere cum pot contribui la un viitor mai sustenabil, prin alegeri responsabile.” este mesajul lui Mihai Moia, director executiv ROENEF.

Caravana ROENEF este un proiect susținut de parteneri importanți precum ING Bank România – sponsorul principal, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului României și companiile: Alukonigstahl, Aluprof România, Daikin, Danfoss, Knauf Insulation, Peri România, Rockwool, Saint-Gobain, Schneider Electric, Signify, Somfy, Ursa România, Velux și Fibran – care au pus la dispoziție soluții și echipamente de înaltă eficiență energetică integrate în casa demonstrativă nZEB.

Caravana – proiect organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, se bucură și de sprijinul unor parteneri instituționali precum Glulam, Equitone, Energypro Dezvoltare, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Vată Minerală din România și Asociația Municipiilor din România, DP World Logistics și Dako.

ROENEF reunește 13 companii, inclusiv Alukonigstahl, Aluprof România, Daikin, Danfoss, Knauf Insulation, Peri România, Rockwool, Saint-Gobain, Schneider Electric.

Comentarii

comentarii