Acasă Politica 800 de teroriști

800 de teroriști

1722
DISTRIBUIȚI

Pe neașteptate, România s-a pricopsit cu 800 de teroriști. Care mișună prin subteranele Capitalei. Informația provine din declarații oficiale ale reprezentanților statului. Acum, dacă tot îi avem, haideți să ne spălăm pe cap cu ei. Dar înainte să vedem împreună cum au apărut, tam-nesam, atât de mulți teroriști într-un stat, despre care se afirmă cu obstinație că are capacitatea de a ține fenomenul sub control. Și care investește sume colosale în acest scop.

Că avem teroriști, nu ar mai trebui să existe nicio îndoială. A declarat acest lucru primul-ministru. Și aproape simultan alți demnitari ai statului de drept. Și după ce domniile lor au constatat că Bucureștiul colcăie de teroriști, s-au pus în mișcare pentru a-i combate poliția, DNA și DIICOT. Bănuiesc că și SRI lucrează în prezent cu toate motoarele turate la maximum. Este probabil primul caz în istorie, când constatarea existenței unor teroriști este anticipată cu atâta precizie de oamenii politici aflați la putere. Și abia ulterior și de către instituțiile abilitate ale statului.

Cine sunt cei 800 de teroriști din subteranele Capitalei? Sunt muncitorii de la Metrorex. Aceștia sunt organizați într-un sindicat, care se numește Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou. Pe scurt, USLM. Acest sindicat este confruntat, din câte spun reprezentanții săi, cu o presiune uriașă din partea angajatorului. Adică a regiei metrou. Care aparține Ministerului Transporturilor condus de Cătălin Drulă. Această presiune este generată, spun sindicaliștii deveniți teroriști, pentru că și-au permis să facă o grevă spontană, de faptul că o serie de poziții, în special cele de mecanici, sunt neacoperite de personal, astfel încât sunt garnituri întregi care nu pot fi utilizate. În al doilea rând, conducerea Metrorex a anunțat că toarnă gaz peste foc. Face reduceri salariale și concedieri. În urmă cu câteva zile, asemenea informații erau cât se poate de oficiale. Astăzi, sunt ascunse cu grijă și împachetate bine în spatele recentelor acuzații de terorism. În fine, pentru a pune și ultimul deget pe rană, există o dispută legată de spațiile comerciale. Aceste spații comerciale de la metrou au fost amplasate în baza unui contract în toată regula, reînnoit de mai multe ori, între Metrorex și sindicat. 80% dintre aceste spații reprezintă proprietatea sindicatului. Din banii rezultați în urma închirierii acestor spații către diverși agenți comerciali, sindicatul a oferit bonusuri financiare în beneficiul tuturor lucrătorilor Metrorex, completându-le astfel veniturile încasate lunar. Acest contract a expirat, iar directorul Metrorex a anunțat că nu are intenția de a-l prelungi. Printre lucrători s-a răspândit zvonul, nu lipsit de temei, cum că, în viitor, spațiile respective ar urma să fie preluate de oameni de afaceri din clientela USR-PLUS.

Informațiile de mai sus sunt ingredientele unei încărcături explozive, care, pentru moment, a generat greva spontană, care a paralizat vineri circulația în Capitală. Sincer să fiu, înainte de a auzi cu urechile mele cumplitele acuzații legate de terorism, am crezut că toate această situație de la sfârșitul săptămânii trecute e generată de dorința manifestă a Guvernului României de a ne plasa într-un univers cât mai ecologic. În definitiv, nu vineri este ziua când guvernanții au decis să nu mai utilizeze mijloacele de transport în comun, ci să vină la Palatul Vctoria pe jos, cu trotineta sau cu bicicleta. Și tocmai atunci a răbufnit greva spontană de la metrou. Părea o coincidență fericită, din perspectiva Vinerii Verzi și, desigur, nefericită pentru sutele de mii de călători, care au întârziat la slujbe, după ce s-au bulucit în autbuze, troleibuze, tramvaie și taximetre. Dar m-am înșelat.

Dacă a fost la punctul de start o inițiativă guvernamentală, aceasta a fost nu directă și explicită, ci indirectă și implicită. Și am să explic de ce. În urmă cu peste o lună, deci în 5 februarie anul curent, în încercarea de a apăra drepturile lucrătorilor de la Metrorex, secretarul general EPSU, care este structura sindicală de profil de la nivelul Uniunii Europene, s-a adresat printr-o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis, primului-ministru Florin Cîțu și ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, prin care semnalează faptul că oamenii care munceasc în subteran au fost avertizați oficial că personalul va fi redus, iar salariile celor rămași urmează să fie diminuate. Și asta în condițiile în care Metrorex se confruntă cu o criză reală de personal calificat. Secretarul general EPSU solicită de la Bruxelles autorităților statului român să rezolve această situație. Timp de peste o lună jumate nu a primit însă niciun răspuns. Astfel încât nu a fost în măsură să le comunice sindicaliștilor de la metrou vreun rezultat al demersurilor făcute. Pe acest fond s-a declanșat greva spontană.

Iar autoritățile statulului de drept numit România au clasificat de îndată această grevă spontană drept o acțiune de tip terorist. Și au înhămat toate instituțiile plătite din bani publici, pentru a preveni și a combate acest fenomen periculos în acțiunea de prindere și pedepsire a celor vinovați. Iar pentru urechile opiniei publice, a fost lansată de îndată diversunea legată de centrele comerciale. Vezi Doamne, în loc de răscumpărare, uriașa organizație teroristă de la Metrorex solicită menținerea statutului actual al centrelor comerciale. În timp ce administrația metroului, susținută de ministru și de prim-ministru, vrea altceva. Ce vrea de fapt? Asta nu ni se mai spune. Dacă spațiile comerciale de la metrou sunt inestetice și rău mirositoare, așa cum susțin la unison oamenii politici ai puterii și ziariștii lor de casă, atunci logic ar fi să ni se spună pur și simplu că intenția este de a le rade din subsolurile Bucureștiului. Pentru a lăsa locurile goale sau, cine știe, poate pentru a instala în loc opere ale unor faimoși artiști plastici, așa cum se întâmplă în alte metrouri din lume. Dar nimeni nu suflă un cuvânt referitor la intențiile ulterioare. Ceea ce întărește supoziția muncitorilor transformați în teroriști cum că se fac de zor aranjamente, pentru ca respectivele spații să fie preluate de sponsorii USR-PLUS.

Și uite așa, în plină pandemie, când nimeni nu mai știe dacă trebuie sau nu să circule cu declarație pe proprie răspundere și nici cum ar trebui ea formulată, ne-am trezit în inima României cu nu mai puțin de 800 de teroriști. Pe când un Guantanamo la Poarta Albă?

Comentarii

comentarii