Acasă Actualitate 83,5% dintre români sunt pro-occidentali, susținând politicile către direcția Vest

83,5% dintre români sunt pro-occidentali, susținând politicile către direcția Vest

DISTRIBUIȚI

„Proiectul „Agenda România 2050. O conversație despre viitorul României” ajunge la etapa a șasea, în care sunt analizate percepțiile asupra securității naționale a viitorului. Este de remarcat că o majoritate consolidată a opiniei publice românești este pro-vest, susținând politicile către direcția Vest, pro-NATO, pro-UE și pro-SUA (83,5% dintre români)”, subliniază prim-vicepreședintele PNL Timiș, deputatul liberalul Marilen Gabriel Pirtea.

„Lumea de astăzi a ieșit din paradigma blocurilor geopolitice stabile ale secolului 20 și s-a schimbat semnificativ prin fragmentarea intereselor și multiplicarea relațiilor internaționale bilaterale, prin creșterea disparităților economice și sociale, dar și prin avansul tehnologic rapid și interdependențele circuitelor globale logistice. În contextul unei perioade dominate de riscurile de securitate globale generate de intervenția militară nelegitimă a Federației Ruse în Ucraina, dar și după cei doi ani de restricții pandemice și intrarea într-o criza energetică generalizată, românii, ca și ceilalți europeni, resimt acut nevoia de siguranță, în raport cu care instituțiile publice sunt chemate să ofere mai multe mecanisme de stabilitate și securitate. Dezbaterea asupra preocupărilor și îngrijorărilor exprimate social prin curentele de opinie își găsește un spațiu privilegiat în mediul universitar. La Universitatea de Vest din Timișoara s-au conturat, de mai mulți ani, programe și proiecte de cercetare, educație și dezbatere comunitară îndreptate spre dezvoltarea culturii de securitate și spre aprofundarea principiilor și realităților care funcționează astăzi în relațiile internaționale. Ca urmare a proiectelor strategice derulate și a orientării structurale către dezvoltarea culturii de securitate în mediul academic, Universitatea de Vest Timișoara a obținut în 2020 statutul de membră a Colegiului European de Securitate și Apărare al UE, în cadrul căruia participă, prin componente educaționale, la dezvoltarea resurselor umane din UE. Avem tot mai mare nevoie de jaloane în cunoașterea și înțelegerea realităților internaționale, pentru a ne fixa strategia de dezvoltare ca țară, pentru un termen de minimum zece sau chiar douăzeci și cinci de ani. Contextul securitar și al poziționării noastre strategice, ca stat component al UE și NATO, reprezintă o piesă de referință pentru construcția acestei strategii, în orizontul anului 2050”, subliniază Marilen Pirtea, în corelație cu datele rezultate din acest sondaj.

Proiectul Agenda România 2050 are susținerea comunităților academice din principalele centre universitare ale țării, din București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, unde Universitatea de Vest din Timișoara este partener academic. Acesta își propune realizarea mai multor studii sociologice pe șase zone majore de interes pentru viitorul României, fiecare împărțită în teme specifice: societatea viitorului, infrastructura viitorului, mediul și resursele viitorului, economia și afacerile viitorului, tehnologiile și meseriile viitorului  și locul României în lumea viitorului.

Comentarii

comentarii