Acasă Actualitate 85% dintre victime violenței și hărțuirii sunt femei. ”Pe 8 martie, nu...

85% dintre victime violenței și hărțuirii sunt femei. ”Pe 8 martie, nu ne oferiți doar flori, ci măsuri de protecție!”

DISTRIBUIȚI

Confederația Sindicală Cartel Alfa cere Guvernului României să ratifice Convenția nr. 190 a OIM pentru eliminarea discriminării și hărțuirii din lumea muncii. 44% dintre angajați declară că au fost victime ale hărțuirii sexuale la locul de muncă cel puțin o dată de-a lungul vieții profesionale, 85% dintre aceștia fiind femei.

De data aceasta, pe 8 martie, guvernul are posibilitatea să recunoască dreptul femeilor și tuturor lucrătorilor de a munci fără discriminare, hărțuire sau violență.

”Guvernanții au acum posibilitatea de a arăta dacă le pasă sau nu de situația angajatelor și angajaților hărțuiți la locul de muncă”, atenționează sindicaliștii de la Cartel Alfa.

Despre hărțuirea morală, chiar violența fizică  aplicată de angajator asupra angajatului sau de către angajați între ei, nu se știe prea mult.  Guvernului nu-i pasă, iar din această cauză nu colectează date oficiale, nu publică studii, iar în mare parte munca de luptă împotriva discriminării și hărțuirii la locul de muncă ne revine nouă, sindicatelor, grupurilor non-guvernamentale și actorilor din societatea civilă.

”De 8 martie, nu vă duceți doar în stradă să împărțiți lalele femeilor, și nu vă limitați la declarații că vă pasă de viețile acestora. Dacă vă pasă în mod real, ratificați Convenția nr. 190 a OIM pentru eliminarea violenței și hărțuirii din lumea muncii (C190)împreună cu Recomandarea 206Acestea sunt primele standarde juridice internaționale cuprinzătoare care recunosc în mod specific dreptul fiecăruia la o lume a muncii fără violență și hărțuire, inclusiv violența și hărțuirea bazate pe gen.

România a votat în anul 2019, la Organizația Internațională a Muncii, pentru adoptarea Convenției 190 și a Recomandării 206. Mai sunt 20 de zile, timp suficient pentru demararea procedurilor de ratificare, elaborarea actului normativ și adoptarea acestuia în Guvern”, atenționează Cartel Alfa.

Consiliul Economic și Social a adoptat în luna decembrie 2021 un Punct de vedere prin care recomandă Guvernului să ratifice C190 și R206:

“Hărțuirea și violența în lumea muncii au consecințe negative pentru lucrători, angajatori și stat. Pentru lucrători, ele pot determina afecțiuni psihologice (ex. pierderea motivației, stimei de sine, depresie, anxietate, șoc), afecțiuni fizice (ex. tulburări de somn, risc crescut de boli de inimă, tulburări digestive, proleme de sănătate sexuală, pierderea vieții prin suicid), dar și impact negativ asupra capacității de lucru (ex. scăderea performanței, absenteism, dificultăți de revenire la lucru).

Direct proporțional cu măsură în care lucrătorul este afectat, pentru angajatori, hărțuirea și violența înseamnă costuri legate scăderea capacității de lucru, la care se adaugă fluctuație de personal, risc crescut de erori și accidente care pot pune în pericol alți lucrători, costuri juridice și de reputație.

Din perspectiva statului, costurile cresc prin apelarea la serviciile publice ca ajutor de șomaj, asistență medicală, costuri juridice, dar și prin pierderea locurilor de muncă sau neproductivitate.”, mai atenționează specialiștii de la Confederația Sindicală Cartel Alfa.

Perioada pandemică a înregistrat o amplificare a hărțuiri și abuzurilor, atât la locul de muncă, cât și în mediul domestic. Dacă abuzurile erau fizice la locul de muncă, acum s-au mutat în digital. Pandemia de COVID-19 a adus însă o nouă urgență. Am asistat la o creștere inacceptabilă a violenței și hărțuirii împotriva lucrătorilor considerați „esențiali”, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii, lucrătorii din comerțul cu amănuntul alimentar și lucrătorii din transport.

De asemenea, s-a observat o creștere alarmantă a cazurilor de violență domestică, datorită efectului măsurilor de izolare. C190 și R206 stabilesc pași clari pe care guvernele și partenerii sociali îi pot lua pentru a atenua impactul violenței domestice, inclusiv atunci când acasă este locul de muncă.

În orice situaţie, ratificarea și punerea în aplicare corespunzătoare a C190 și R206 este urgentă pentru a aborda flagelul violenței și hărțuirii în lumea muncii și în special prevalența violenței de gen.
Pe 8 martie, nu oferiți doar flori în gesturi simbolice, ci oferiți-ne măsuri și instrumente adecvate de protecție!”, este mesajul Cartel Alfa. Documente:
Punctul de vedere al Consiliului Economic și Social, la care prim-vicepreședintele Cartel ALFA, Liviu Apostoiu, este co-raportor   

 

Comentarii

comentarii