Acasă Actualitate 85.000 de pensionari timişeni vor beneficia de medicamente compensate 90%

85.000 de pensionari timişeni vor beneficia de medicamente compensate 90%

DISTRIBUIȚI

Cadou electoral?
Măsura a fost legiferată, în 3 iunie, în preajma alegerilor europarlamentare (7 iunie), dar şi prezidenţiale (luna noiembrie). “Da, medicamentele se vor compensa până la 700 lei, nu până la 600 cum a fost până acum. S-a votat legea”, a spus Silvia Petre

silvia petreAproximativ 85.000 de pensionari din judeţul Timiş cu venituri de până la 700 de lei lunar vor beneficia, începând cu data 1 iulie, de medicamente compensate în proporţie de 90%. Măsura vine exact în preajma alegerilor europarlamentare (7 iunie), dar şi prezidenţiale (luna noiembrie). “Am crescut cu 100 de lei, de la 600 la 700 lei, plafonul veniturilor pentru care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%. Creştem astfel accesibilitatea pensionarilor cu venituri mici la medicamentele compensate. De asemenea, continuăm măsurile de protecţie socială pentru categoriile defavorizate pe care le-am început la 1 martie, prin programul de compensare cu 90% a medicamentelor. Solidaritatea faţă de pensionarii cu venituri mici a reprezentat o promisiune şi o prioritate a Guvernului României care a devenit realitate”, a declarat ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac.

650 de medicamente cu 90% mai ieftine

Silvia Petre, vicepreşedintele Uniunii Generale a Pensionarilor Timiş şi consilier la CARP Timiş, a declarat că pensionarii se bucură de această măsură. “Da, medicamentele se vor compensa până la 700 lei, nu până la 600 cum a fost până acum. S-a votat legea”, a spus Petre. Prin această nouă hotărâre aprobată de guvern, miercuri, 3 iunie, numărul pensionarilor care vor beneficia de medicamente compensate cu 90% va creşte cu 550 000 la nivel naţional şi va ajunge la 3, 5 milioane persoane. Trebuie să amintim că numărul pensionarilor care au accesat în primele două luni de funcţionare programul de compensare cu 90% pentru pensionarii cu venituri de până la 600 de lei a fost mai mic faţă de cel prognozat. Acest fapt, împreună cu ieftinirea preţului la medicamente şi costul mediu pe reţetă prescris mai mic faţă de cel estimat, a condus la realizarea unei economii de aproximativ 30 milioane de lei în bugetul  Minsterului Sănătăţii.
„Aşa cum am promis toate economiile pe care le facem în cadrul programelor ministerului le vom utiliza tot pentru bolnavi, ca urmare am folosit cele 30 de milioane tot pentru pensionari”, a mai spus ministru Bazac.
Pensionarii timişeni pot achiziţiona în continuare oricare dintre cele 650 de medicamente aflate pe Sublista B la un nivel de compensare de 90%. Înainte de 1 martie 2009, medicamentele incluse în Sublista B erau compensate în procent de doar 50% din preţul de referinţă, indiferent de veniturile realizate din pensii.

Supărarea seniorilor timişeni

Din păcate, pensionarii timişoreni sunt foarte nemulţumiţi că impozitul nu se aplică pentru pensii de peste 1.500 lei. “Suntem foarte supăraţi că impozitul se aplică de la 1.000 lei, iar noi vrem să se aplice de la 1.500 lei pentru pensionari. La nivelul judeţului Timiş, strângem semnături de la toţi seniorii şi vom trimite Federaţiei CARP şi către federaţiile de pensionari şi guvernului prin care susţinem ca pensia să fie impozitată de la 1.500 lei, nu de la 1.000 lei”, a spus Petre.
Potrivit noii hotărâri de guvern, compensarea de 90% va fi suportată în proporţie de 50% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, restul de 40% fiind acoperit din bugetul Ministerului Sănătăţii.
Sublista B cuprinde 650 de medicamente (216 denumiri comune internaţionale), necesare în tratamentul hipertensiunii arteriale, afecţiunilor circulatorii, pentru scăderea colesterolului, împotriva vertijurilor, tulburărilor capacităţii mentale etc.
O clasificare a celor mai folosite medicamente compensate din Sublista B arată că pe primul loc se situează Bilobilul, urmat de Detralex, Prestarium, Tanakan, Nebilet, Preductal, Betaserc, Alpha D3, Miofilin, Crestor, Sortis, Prestarium, Oxibral, Omnic Tocas.

Comentarii

comentarii