Acasă Cultura Danaos, Eschil – un spectacol de Kristóf Szabó din Germania, în premieră,...

Danaos, Eschil – un spectacol de Kristóf Szabó din Germania, în premieră, la Teatrul Maghiar Timișoara

DISTRIBUIȚI

Danaos, Eschil este un spectacol de Kristóf Szabó din Germania ce va avea loc în premieră, la Teatrul Maghiar Timișoara, în 14 & 15 iunie 2024, de la ora 19, tradus în RO și EN.

Ce înseamnă să fii refugiat într-o țară străină, unde viața depinde de ospitalitatea gazdelor? Pe ce se poate sprijini un om care își pierde credința în propria cultură, în propriul Dumnezeu și în propria umanitate?

Păstrează oare zilele noastre un germene de idealism al umanismului, sau oare moștenirea spirituală a antichității și a Renașterii a rămas doar o amintire?

Actorii vor căuta răspunsuri la aceste întrebări prin explorarea unor căi din lumi spirituale și situații suprarealiste. În această producție, bazată pe tragedia eschiliană „Rugătoarele”, regizorul Szabó Kristóf spune povestea unui grup de solicitanți de azil politic, unde refugiații își pierd, pe rând, sprijinul moral.

Descendent al unei ilustre familii de intelectuali din Ungaria, regizorul și coregraful Kristóf Szabó (n.1968 la Budapesta,) este unul dintre cei mai inovativi creatori de arte performative din Germania.

Artistul își desfășoară activitatea la Köln, unde conduce grupul artistic F.A.C.E. Visual Performing Arts Ensemble. Este o personalitate de anvergură în viața culturală a Germaniei și a scenei teatrale din Europa, creativitatea sa manifestându-se în teatru, dans, arte multimedia, poezie și arte plastice.

Și-a petrecut copilăria în Budapesta anilor ’70, iar din 1983 se stabilește în Germania. Absolvă studii de teatru, film, psihologie și pedagogie la Universitatea Albertus Magnus din Köln, între anii 1996 și 2008 activează în domeniul artelor plastice (fotografie, video, performance), expune la Bonn, Budapesta, München și Liège.

Cofondator al grupului de arte vizuale neo-suprarealiste Antlogonis, membru Barnes Crossing Choreographers Network Cologne, poet, autor al mai multor volume publicate în Budapesta.

Începând din 2007 se axează pe munca sa ca regizor și coreograf, înființează la Köln ansamblul F.A.C.E Mixed Media; din 2012 este directorul artistic al festivalulului international de dans contemporan SoloDuoNRW.

Montările sale au deschis o nouă direcție estetică în artele performative din Europa și se caracterizează prin mixarea inovativă a unor tehnici și medii diferite – texte literare, expresie corporală, dans, proiecții video, muzică.

Relația regizorului de reputație europerană Kristóf Szabó cu Teatrul Maghiar Csiky Gergely din Timișoara s-a construit pe parcursul mai multor ani de colaborare, în care a fost invitat la patru ediții consecutive ale Festivalului TESZT cu spectacole create în Germania și a susținut în teatrul nostru trei workshop-uri de dans contemporan și teatru.

Distribuție: Aszalos Géza, Balló Helga, Bálint Előd, Borbély B. Emília, Vlad Colar, Erdős Bálint, Jancsó Előd, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Molnos András Csaba, Tóth Karolina (a.i). Muzică electronică live: Sergiu Cătană. Flaut, muzică live: Vlad A.Colar.

Video art: Kovács Ivó. REGIE, dramaturgie, scenografie: Szabó Kristóf. Coregrafie: Szabó Kristóf, Tóth Karolina. Mișcare scenică: artiștii. Designer costume : Kasza Emese. Asistent designer costume: Pálos Alexandra. Design păpuși și măști: Albert Alpár, Balló Helga, Mihály Csongor. Poster: Arnold Andor. Regizor tehnic: Bálint Előd.

Comentarii

comentarii