Acasă Economic A doua centrală nucleară din România ar putea fi construită în judeţul...

A doua centrală nucleară din România ar putea fi construită în judeţul Arad

720
DISTRIBUIȚI

Cea de-a doua centrală nucleară care va fi construită în România va fi gata până în 2030, cu zece ani mai târziu decât fusese anunţat iniţial, şi va avea o putere instalată de 1.000 MW, deşi reprezentanţii ministerului spuneau anul trecut că aceasta va avea 2.400 MW.
„Programul Promovarea domeniului nuclear românesc la nivel naţional şi internaţional devine tot mai necesar din momentul în care atât instituţia guvernamentală, cât şi cea prezidenţială din România şi-au propus să dezvolte noi capacităţi energetice nucleare: încă două unităţi nucleare de minim 700 MW la Cernavodă, în perioada 2009-2015, şi cel puţin încă o centrală nucleară de 1.000 MW până în 2030”, se arată în Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2010, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Iniţial autorităţile române anunţaseră că cea de-a doua centrală nucleară ar urma să fie dată până în 2020. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Tudor Şerban, amplasamentul noii centrale nucleare nu va fi cunoscut în acest an.
De asemenea, fostul director general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, spunea anul trecut că noua centrală nucleară care va fi construită va avea o putere instalată de până la 2.400 MW şi că „fie va avea două grupuri de câte 1.200 MW fiecare, fie va avea patru grupuri de câte 600 MW fiecare”.
De semenea, fostul preşedinte al Agenţiei Nucleare Valică Gorea a declarat în luna aprilie agenţiei NewsIn că studiul de amplasament pentru a doua centrală nucleară a ţării a fost finalizat, iar cele mai bune patru locaţii selectate se află în judeţele Braşov, Sibiu, Arad şi Cluj. „Cea mai potrivită locaţie pentru noua centrală nucleară ar fi între Făgăraş şi Tălmaciu, pe Olt. Pentru a stabili cele mai bune locaţii pentru centrala nucleară s-a ţinut cont de existenţa unui râu în apropiere, de seismicitate, roca pentru fundaţie, climatologie, circulaţia curenţilor de aer fiind foarte importantă, şi de umiditate”, a explicat atunci Valică Gorea.
Studiul de amplasament a costat 3,580 milioane lei, bani suportaţi din fondurile structurale pentru dezvoltare industrială, potrivit  fostului preşedinte al Agenţiei Nucleare. Până acum, CITON Bucureşti, care a făcut studiul de amplasament pentru viitoarea centrală nucleară, a analizat peste 100 de locaţii.
În prezent, singura centrală nucleară a ţării se află la Cernavodă şi este compusă din două reactoare cu o putere instalată de circa 700 MW fiecare. În momentul de faţă se are în vedere construirea altor două noi reactoare nucleare, investiţie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse în funcţiune după 2016. Energia electrică produsă anual de Unităţile 1 şi 2 CNE Cernavodă reprezintă circa 17-18% din producţia de electricitate totală a României.
Sursa: NewsIn

Comentarii

comentarii