Acasă Actualitate A fost aprobat acordul pentru preluarea proiectului drumului de legătură spre Aeroportul...

A fost aprobat acordul pentru preluarea proiectului drumului de legătură spre Aeroportul Timișoara

DISTRIBUIȚI

Astăzi în plenul extraordinar al Consiliului Județean Timiș, la inițiativa președintelui CJ Timiș Alin Nica, consilierii județeni au aprobat Acordul de parteneriat privind realizarea obiectivului de investiții „Drum de conectivitate (Drum nou de legătură la rețeaua primară) A1 – Timișoara – Aeroport Traian Vuia/DNCT (profil 2+2)”.

Acest obiectiv de investiții este cuprins ca proiect prioritar în Programul Operațional pentru Transport și este prevăzut a se implementa la profil de drum expres, cu două benzi pe sens, pe o lungime de aproximativ 7 km. Acordul de parteneriat este parte integrantă din contractul de finanțare, ca anexă a acestuia.

Administrația județeană și-a exprimat interesul ferm de realizare a investiției și de susținere a descentralizării activității CNAIR, deoarece are capacitatea de implementare a proiectului și poate valorifica integral finanțarea de la Comisia Europeană.

Printre beneficiile proiectului care urmează a fi implementat de către Consiliul Județean Timiș se numără: decongestionarea traficului existent, scăderea numărului de accidente, reducerea poluării fonice și a aerului cu gaze cu efect de seră. Totodată, dezvoltarea acestui drum expres va conduce la creșterea atractivității județului Timiș pentru investiții și implicit pentru crearea de noi locuri de muncă și creșterea dinamicii mediului de afaceri. Viitorul drum va avea sisteme inteligente de transport precum cel de management al traficului, camere video, comunicare și informații în timp real pentru utilizatori și administratorul infrastructurii, alături de sisteme de urgență. Noul obiectiv va facilita accesul de la și către aeroport, cu intenția de a fi legat la rețelele principale de transport din România și țările vecine. În proiect este inclusă chiar și o porțiune din Centura Timișoarei, cu scopul diversificării accesului atât la varianta ocolitoare, cât și în localitățile periurbane.

CNAIR va asigura finanțarea investiției, iar Consiliul Județean Timiș, se va ocupa de derularea tuturor procedurilor necesare pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului, ca de exemplu: elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, realizarea auditului de siguranță rutieră, precum și de gestionarea lucrărilor de execuție. De menționat este că vor fi luate în calcul mai multe trasee. Valoarea estimată a investiției se ridică la 22 milioane euro.

 

Comentarii

comentarii