Acasă Actualitate A fost declanşat dialogul dintre putere şi protestarii din Piaţa Victoriei Timişoara

A fost declanşat dialogul dintre putere şi protestarii din Piaţa Victoriei Timişoara

DISTRIBUIȚI

După ce la sfârşitul lunii ianuarie Consiliul Judeţean Timiş i-a primit pe reprezentanţii protestatarilor din Piaţa Victoriei din Timişoara, a fost declanşat dialogul dintre „stradă” şi putere. Prima întâlnire are loc la sediul PDL Timiş, joi, 2 februarie. „A fost nevoie ca din capitală şeful naţional al partidului, Emil Boc, să ceară dialog; apoi a fost nevoie ca, în Timiş, şeful judeţean al partidului, Constantin Ostaficiuc, să ceară dialog”, a spus Eugen Gherga, secretarul Asociaţiei de Revoluţionari „Frăţie, Egalitate, Colaborare, Cooperare”.

Mecanismul ca în dictatură – de sus în jos

Protestatarii susţin că este evident mecanismul de sus în jos – ca într-o dictatură – şi nu de jos în sus, cum ar fi normal în democraţie: politicienii sunt rupţi de interesele cetăţenilor, fiind strict ancoraţi de interesele şefilor şi ale lor proprii. De aceea, oamenii din stradă cer ca la întâlnirile protestatari – politicieni dialogurile să aibă loc pe mai multe teme. Prima să fie soluţia, adică ieşirea din criza morală şi materială a societăţii. „Dacă partidele – de la putere, ori de la opoziţie – sunt aşa de incompetente încât să nu fie în stare să pună pe masa dialogului soluţia (aşa cum le e viziunea), atunci acela nu-i dialog şi ca atare îşi pot prezenta altceva, anume să-şi depună demisiile din viaţa publică”, a precizat Gherga.

A doua temă de dezbatere să fie demisia preşedintelui Traian Băsescu şi al premierului Emil Boc. O altă temă să fie monarhia – naţiunea este binecuvântată cu rege – cea mai de încredere personalitate din ţară – nu doar cu preşedinţi – fapt unic în lume. “Aspectul României – ca regat sau republică – este de importanţă esenţială, românească şi globală (naţională şi internaţională)”, spune Gherga.

Fără condiţii

Protestatarii mai cer următoarele teme de dialog: tehnocraţia (guvern format din tehnicieni – specialişti independenţi şi nu calificaţi prin carnete de partid); revoluţia (desecretizarea revoluţiei şi pedepsirea criminalilor revoluţiei); lustraţia foştilor securişti şi activişti comunişti din viaţa publică; anticipatele; traseismul politic; euro (moneda comună a Uniunii Europene) şi revendicările protestatarilor -acestea au fost emise multe, sunt de dezbătut. „E de observat că întâlnirile dintre protestari şi politicieni sunt doar de dialog; în acest stadiu, nici una dintre părţi nu este îndreptăţită pentru negocieri. După ce au nenorocit naţiunea, „abonaţii tradiţionali” la banul public nu au calitatea morală de a pune condiţii”, susţine Gherga.

Comentarii

comentarii