Acasă Actualitate A fost deschis centrul de vaccinare drive-thru din parcarea Shopping City Timișoara....

A fost deschis centrul de vaccinare drive-thru din parcarea Shopping City Timișoara. Doar cinci mașini, în primele 30 de minute

1003
DISTRIBUIȚI

Începând de vineri, 7 mai, a fost deschis un nou centru de vaccinare împotriva COVID-19 la Timișoara, în parcarea centrului comercial Shopping City din Calea Șagului. În premieră în municipiu, acesta este unul drive-thru, adică cu vaccinare direct în mașină. Vor fi două fluxuri de vaccinare și se va folosi serul Pfizer-BioNTech. La inaugurare a fost prezentă inclusiv ministra Sănătății, Ioana Mihăilă, dar și primarul Dominic Fritz, prefectul Zoltan Nemeth și directorul DSP Timiș, Flavius Cioca.

„Doamna ministru a ales să vină la Timișoara la două săptămâni după ce și-a preluat mandatul, iar noi apreciem foarte mult acest semn, pentru că Timișoara a fost un oraș încercat, un oraș lovit de pandemie. Noi, de luni de zile, ne luptăm, cu toată comunitatea, cu această pandemie și am reușit acum să ducem rata de infectare foarte aproape de zona verde și sperăm să și ajungem, în aceste zile, în scenariul verde. (…) Campania «Pune umărul pentru Timișoara», o campanie de vaccinare în masă, este un element foarte important. Am făcut primul maraton la Timișoara, acum suntem și deschide și acest drive-thru, pentru că vrem ca orice să aibă acces la vaccinare”, a declarat primarul Dominic Fritz.

„Timișoara nu a fost aleasă întâmplător ca loc al primei mele vizite. Timișoara a fost un exemplu de bune practici, care se suprapune pe principiile pe care le promovăm în mandatul de la Ministerul Sănătății. A fost un exemplu de bune practici în ceea ce privește colaborarea între medicii specialiști și medicii de familie, prin aplicația Pandemic Controller, prin care medicii de specialiști au asigurat suport medicilor de familie în tratarea pacienților infectați cu coronavirus. A fost un exemplu în ceea ce privește implicarea medicilor de familie în campania de vaccinare. Aici s-a desfășurat proiectul pilot de vaccinare la medicul de familie. Au reușit să vaccineze peste 1.000 de pacienți cu vaccinul AstraZeneca (conform DSP Timiș, până vineri sunt doar 611 – n.r.). Este un exemplu de bune practici prin proiectul «Oxigen pentru Timișoara», prin care mulți pacienți au fost salvați în perioadele grele și de vârf ale pandemiei. Pacienți care în momentul acela nu aveau acces la paturile cu oxigen din spitale. Motiv pentru care Timișoara continuă să fie orașul care face lucrurile bune printre primii. Tot acest efort merită recunoscut și susținut, de ce nu, și multiplicat la nivel național”, a declarat și ministra Ioana Mihăilă.

La noul centru, cei care doresc trebuie să treacă prima dată de zona de triaj, unde li se verifică chestionarul de triaj, dacă vin cu el de acasă, sau îl completează pe loc, în prezența medicilor. Mai apoi, li se administrează doza de vaccin, după care sunt opriți în zona de așteptare pentru a li se printa adeverința de vaccinare și pentru a se stabili dacă apar sau nu efecte adverse. Vaccinarea propriu-zisă în centrul de la Shopping City a început vineri la ora 10.00, iar în primele 30 de minute, cinci mașini, fiecare cu mai mulți pasageri, s-au oprit la cortul albastru din parcarea centrului comercial.

Vă amintim că, recent, Timișul a trecut de 100.000 de persoane care au completat schema de imunizare, dar, în ultima vreme, ritmul de vaccinare scade continuu. De exemplu, joi, în județ s-au vaccinat 3.148 de persoane, aproximativ două treimi dintre acestea primind rapelul.

De miercuri a început și vaccinare cu serul Janssen al Johnson&Johnson la medicul de familie. În primele două zile, 25 de timișeni au ales această variantă. În paralel, până pe 11 mai, la unitatea de campanie de la Stadionul CFR, Spitalul Militar din Timișoara organizează și un maraton de vaccinare, al doilea din orașul de pe Bega, după cel de la CRAFT, desfășurat la finalul lunii aprilie. De asemenea, de sâmbătă, în toate centrele din țară, prezentarea la vaccinare se va putea face și fără programare, doar cu un act de identitate valabil.

Comentarii

comentarii