Acasă Actualitate A fost Festivalul smochinelor 2020, în mica Grecie aflată la 3 ore...

A fost Festivalul smochinelor 2020, în mica Grecie aflată la 3 ore de Timișoara

DISTRIBUIȚI

Datorită climei mediteraneene, luna august este cea în care smochinii rodesc și se prepară diverse delicii din fructele lor. Prin urmare, Primăria Șvinița, Uniunea Sârbilor din România (USR) și Centrul Cultural ”Nichita Stănescu” au organizat Târgul de smochine sau  Festivalul smochinelor, în perioada 28 -30 august 2020. În comuna Svinița trăiește cea mai mare comunitate de sârbi din zona rurală a României, peste 90%. De aceea unul dintre organizatori este USR.

Șvinița se află în sud-vest a României și specialiștii susțin că aceasta seamănă cu însorita Grecie sau cu Sicilia, și este un adevărat tărâm al smochinilor.

Șviniţa se află în clisura Dunării, la jumătatea distanței dintre Orșova și Moldova Nouă, în județul Caraș Severin.

Fiindcă nu s-a pus accent pe prezența publicului, au fost puțini vizitatori și toți trebuiau să respecte strict regulile de protecție anti-COVID19, cu măști pe față și că păstrarea distanței sociale. Locul activitățile a fost în Centrul Civic al comunei, în aer liber, unde producătorii locali au expus coșurile încărcate cu smochine, dar și produsele din smochine – dulceață, țuică, vin, prăjituri, etc.) 

Sâmbătă, 29 august la ora 18,00, a avut loc concursurile ,,Cea mai bună dulceață de smochine” și ,,Cea mai bună țuică din smochine„. Premierea câștigătorilor s-a desfășurat online. Cu acest prilej, s-au desfășurat unele festivități culturale dedicate împlinirii a 50 de ani de la strămutarea comunei (1970-2020), 50 de ani de la înființarea ansamblului cultural Dunav Șvinița și 60 de ani de la înființarea echipei de fotbal Dunărea Șvinița.

Dulceața de smochine a costat 15 lei borcanul (400ml), răchia și pălinca, între 60 și 100 lei (în funcție de tărie și calitate). Svinița este cunoscută atât în România, cât şi în Europa, ca o zonă unde plantaţiile de smochini au făcut istorie. Peste 5.000 de astfel de pomi fructiferi sunt cultivaţi în fiecare an. Bătrânii satului povestesc că smochinul a fost adus în regiune în urmă cu 300 de ani din insula Ada-Kaleh (acum sub ape).

Comentarii

comentarii