Acasă Economic A fost înființat Clusterul de Construcţii pentru Dezvoltare Inteligentă Banat

A fost înființat Clusterul de Construcţii pentru Dezvoltare Inteligentă Banat

413
DISTRIBUIȚI

 Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş şi Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Csongrad au derulat, în perioada 1 mai 2011 – 30 aprilie 2012, Proiectul "Clustere fără frontiere – evaluarea posibilităţilor de clusterizare a IMM-urilor din regiunea transfrontalieră Ungaria-România", finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013.

 Proiectul a avut ca obiectiv general identificarea, în urma cercetărilor efectuate în comun şi stabilirii bazei teoretice, a posibilităţilor de formare de clustere şi a avantajelor cooperării şi clusterizării IMM-lor, cu scopul de a genera noi locuri de muncă prin creşterea competitivităţii în zonele de frontieră vizate: judeţele Csongrád şi Békés din Ungaria şi judeţele Timiş şi Arad din România. Activităţile realizate în cadrul proiectului au vizat: realizarea unor studii privind evaluarea potenţialului regiunilor ţintă şi analizarea posibilităţilor de formare a clusterelor în diferite sectoare de activitate. În acest sens, atât partea maghiară cât şi cea română au identificat câteva sectoare de interes: construcţii de maşini, turism medical, biotehnologie, IT, construcţii şi energii regenerabile; realizarea unui sondaj pe un eşantion de câte 400 persoane pe fiecare parte a frontierei, pe baza unor interviuri detaliate; benchmarking al experienţelor de generare a clusterelor la nivel regional; elaborarea unui pachet de propuneri pentru metodologia măsurilor de dezvoltare economică; organizarea a două workshop-uri, la Timişoara şi Szeged, cu participarea firmelor maghiare şi româneşti care activează în domeniile construcţii, medicină şi, respectiv, industrie alimentară şi energii regenerabile. 

Conferinţa care a marcat finalul proiectului, desfăşurată la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiş, în data de 19 aprilie 2012, s-a bucurat de participarea a peste 90 de firme româneşti şi 15 firme maghiare, experţi, specialişti şi persoane interesate de oportunităţile de clusterizare din regiunea transfrontalieră Ungaria-România. Lectorii, români şi maghiari, au prezentat modul de generare şi dezvoltare a clusterelor– tendinţe şi paşi de urmat, cooperarea transfrontalieră în domeniul clusterelor cu exemple de bune practici, finanţarea clusterelor prin fonduri publice şi internaţionale, abordarea Maslow pentru identificarea strategică a produselor inovative-vectori pentru clusterizare inteligentă, rezultatele studiului preliminar şi a raportului realizat de CCIAT privind oportunitatea clusterelor transfrontaliere. „CCIA Timiş este membru fondator a trei clustere din România – automotive, IT şi energii regenerabile. Camerele de comerţ se pot implica în activitatea de creare de clustere ca facilitatori sau entităţi suport. În acest sens, CCIAT va continua aceste activităţi, ţinând cont de faptul că clusterizarea este cheia succesului unei zone sau regiuni“, a declarat dna Menuţa Iovescu, director general al CCIAT. Cu ocazia conferinţei finale, a fost adoptat şi Acordul de Cooperare între CCIA Timiş, CCI a Judeţului Csongrad şi Clusterul tehnologic de inovare şi cercetare industrială din domeniul construcţiilor Szeged privind înfiinţarea “Clusterului de Construcţii pentru Dezvoltare Inteligentă Banat”.

Comentarii

comentarii