Prof.univ.dr. Săndesc, managerul Spitalului Județean Timișoara, a explicat că ”acest proiect este foarte necesar pentru Spitalul Județean, fiindcă ambulatoriul este cel mai important domeniu strategic.
Dezvoltarea și modernizarea ambulatoriului vor contribui la rezolvarea unor probleme medicale importante pentru întreg sistemul sanitar. De aceea nu întâmplător la nivel național s-a lansat un program destinat dezvoltării ambulatoriilor. Important este să ai dotări adecvate, un spațiu adecvat pentru ambulatoriu. Proiectul este în derulare. Achizițiile pentru echipamente sunt în desfășurare”.
Prof. Săndesc susține că proiectul e în termen și la final va ieși ceva foarte bun.
Trebuie și unele măsuri de ameliorare a managementului, felul cum este utilizat ambulatoriul. Sunt aspecte legislative care trebuie schimbate. E necesară reducerea birocrației în raportarea acestor servicii către Casa de Asigurări de Sănătate. De asemenea, trebuie responsabilizarea personalului care deservește ambulatoriul.
“Colegii noștri care muncesc foarte mult trebuie să fructifice mai bine munca lor, în sensul că raportările sa se facă mai ușor. Trebuie evitate cazurile care sunt văzute și nu sunt înregistrate și utilizate mai multe consulturi in-house. Orice specialist care primește un pacient cu bilet de trimitere poate să trimită la alți trei specialiști. Vom insista prin măsurile ce le vom lua ca aceste lucruri să se întâmple la ambulatoriul de la Spitalul Județean. Acesta este un obiectiv la privat pentru cei care consultă: câți ai trimis în cadrul ambulatoriului respectiv. Este benefic, fiindcă ambulatoriu este un vad care permite screeningul. Practic noi avem o problemă cu adresabilitatea, iar prin ambulatoriu putem să atingem acest obiectiv al creșterii adresabilității la servicii medicale”, a explicat prof. Săndesc.
Alin Nica, președintele Consiliul Județean Timiș, a declarat că acesta este un proiect care face parte din Strategia Consiliul Județean Timiș de a crea un hub medical integrat la Spitalul Județean Timișoara.
Astfel, vom avea în spital regional de facto, chiar dacă in strategia națională, Timișoara nu are prevăzut un astfel de spital în construcție. Totuși, noua maternitate construită cu sprijinul Consiliul Județean, centrul de mari arși și iată acum modernizarea ambulatoriului, toate sunt parte din acest hub. Mai urmează două proiecte care vor fi depuse pe Planul Național de Sănătate care vor contura această nouă față a Spitalului Județean Timișoara, de a deveni cel mai modern și cel mai bine organizat spital din vestul României. Astfel, Spitalul Județean Timișoara este un spital regional, fiindcă aici avem pacienți din întreaga regiune de vest din județele Timiș Arad Caraș Severin și Hunedoara.
“Este unul dintre cele mai moderne spitale unde activează cei mai buni specialiști și ne dorim să avem toate condițiile ca la nivelul anului 2029 toate secțiile să fie modernizate și să fie dotate cu cele mai bune echipamente. Lucrările la proiect sunt în desfășurare, deși în alte obiective punctuale fondurile au venit de la Consiliul Județean Timiș. Acuma sunt lucrări ample cu finanțare PNRR care presupune modernizări profunde și dotări cu echipamente ale ambulatoriului. La final toată zona de ambulatoriu vrem să fie modernizata și adaptată la realitățile actuale”, a spus Nica.
Prof.univ. Victor Dumitrașcu, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, a explicat că ”ambulatoriu de specialitate este o prioritate în sănătate publică și o direcție strategică din punct de vedere al CJAS Timiș, fiindcă adresabilitate către ambulatoriu este mult mai mare.
De aceea se pot rezolva foarte multe cazuri în ambulatoriu, iar pacienții nu mai trebuie să se interneze în spital pentru a și face investigații de laborator, de imagistică etc., pentru a se pune diagnostic, iar un diagnostic precoce în boli grave este salvator. Astfel acest proiect este un mare pas înainte pentru județul Timiș”.
Prof.univ.dr. Săndesc, managerul Spitalului Județean Timișoara, a explicat că proiectul constă în reabilitarea și modernizarea infrastructurii ambulatoriului integrat al SCJU „Pius Brînzeu” Timișoara, în vederea transferului centrului de greutate de la serviciile de sănătate din spital spre ambulatoriile de specialitate.
În același timp, se asigură furnizarea unor servicii medicale complexe și de înaltă calitate pentru prevenție, diagnostic și monitorizarea continuă a stării de sănătate a populației din regiunea vest.
În cadrul proiectului, se află în curs lucrări de modernizare și reabilitare construcții și instalații, inclusiv servicii de proiectare si asistență tehnică pentru ambulatoriul de pediatrie și ambulatoriul destinat sportivilor, reprezentând cca 30% din valoarea totală a proiectului. Investiția propusă include dotarea ambulatoriilor cu tehnologie medicală de ultimă generație.
Ambulatoriul pentru sportivi va beneficia de un sistem de testare neuromotor multistație robotică, stație de testare a efortului și metabolismului, precum și terapie cu laser.
Ambulatoriul de pediatrie va fi dotat cu echipamente precum ecografe, defibrilatoare și EKG-uri.
Ambulatoriul integrat va dispune de computer tomograf, unitate multifuncțională ORL, sistem de mamografie cu termosinteză, ecografe, EKG-uri și defibrilatoare.
”Proiectul vizează creșterea complexității serviciilor medicale în asistența ambulatorie prin extinderea infrastructurii prespitalicești pentru cele 28 de specialități existente și înființarea a 5 noi specialități, conform cerințelor identificate la nivelul SCJU Timișoara și tendințelor mondiale în politicile publice de sănătate. De asemenea, se va crea infrastructura necesară pentru activitățile de screening, esențiale în depistarea cancerului, bolilor cardiovasculare și tuberculozei, principalele cauze de deces cu impact negativ asupra eficienței sistemului de sănătate din România, prin rata ridicată a mortalității evitabile” – a explicat prof.dr. Dorel Săndesc, managerul SCJU Timișoara.
Comentarii
comentarii