Acasă Actualitate A fost semnat actul de donaţie a suprafeţei private necesare realizării Pasajului...

A fost semnat actul de donaţie a suprafeţei private necesare realizării Pasajului Solventul

DISTRIBUIȚI

Teoretic, primăria a făcut un pas decisiv pentru demararea procedurilor de începere a operaţiunilor de realizare a pasajului Solventul din Timişoara. Asta, după ce primarul Nicolae Robu a anunţat în conferinţa de presă de marţi că luni seara a fost semnat actul de donaţie a parcelei de 663 mp care aparţinea unui proprietar privat, dar care este necesar proiectului Solventul pe care vrea să-l facă municipalitatea.

“S-a semnat contractul de donaţie prin care acel teren care ne era necesar să dăm drumul lucrărilor la pasajul Solventul ne este dat de către Valkiria Invest SRL pentru a intra în domeniul public al municipalităţii Timişoara. Acum suntem proprietarii acelui teren şi prin urmare, punem să dăm drumul lucrărilor. Terenul are o suprafaţă de 663 mp şi ne permite să mergem cu pasajul pe traseul optim, astfel încât să putem face şi podul peste Bega, după partea sudică a pasajului”, a explicat Nicolae Robu.

Recent, primăria a semnat contractul de finanţare din fonduri europene a proiectului de modernizare a Căii Bogdăneştilor, până la pavilioanele de la capătul liniei de tramvai nr.5, ca parte premergătoare construirii pasajului Solventul. Aici se vor face amenajări complexe la nivelul tramei stradale şi vom transforma această stradă în unul dintre cele mai frumoase bulevarde din oraş, cu linii de tramvai pe mijloc, înierbate, va fi o zonă verde extinsă, spunea edilul.

“Acest proiect vizează doar Calea Bogdăneştilor în sine, până la curbura spre liniile de tren. Ceea ce facem pe acest proiect e cu fonduri europene. În paralel avem un alt proiect din fonduri proprii, Pasajul Solventul, care vizează ducerea liniilor de tramvai prin pasaj, cu patru benzi auto. La ieşire va fi un sens giratoriu, cu un braţ spre canalul Bega unde va fi un pod peste Bega şi altul spre Gara de Nord, cu linii de tramvai şi patru benzi auto. Sunt în total patru proiecte (Calea Bogdăneştilor, Pasajul Solventul, podul Solventul şi strada Gării, n.r.) în unul un sistem complex gândit la nivelul mobilităţii oraşului. Pentru că la un oraş aşa de mare cum este Timişoara, problema traficului nu este o joacă şi trebuie gândit la nivel de sistem”, a declarat Nicolae Robu.

Acesta a mai adăugat că proiectul tehnic este aproape finalizat, fiind nevoie de câteva ajustări, după care se va putea da drumul la licitaţia pentru execuţia lucrărilor. “Dăm drumul la licitaţie pentru execuţie anul acesta. Ne mai trebuie avizul de mediu, sper să nu fim ţinuţi pe loc, după care putem emite autorizaţia de construire. Sper să nu se întâmple şi cu acest obiectiv să fim ţinuţi pe loc de cei care trebuie să ne dea avize. Când dăm în folosinţă podul şi pasajul Solventul se va produce o descărcare extraordinară la Pasajul Jiul, în zona centrală, la Piaţa Mărăşti, se va resimţi şi la Pasajul Alexandru Ioan Cuza şi chiar la Popa Şapcă. Impactul se va simţi cel mai puternic la Pasajul Jiul”, a menţionat Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii