Acasă Actualitate A fost semnat contractul pentru modernizarea Căii Stan Vidrighin din Timișoara. Trei...

A fost semnat contractul pentru modernizarea Căii Stan Vidrighin din Timișoara. Trei ani pentru schimbarea linilor de tramvai, refacerea carosabilului, trotuarelor, pistelor de biciclete și spațiilor verzi

494
DISTRIBUIȚI

Miercuri, 10 martie, primarul Dominic Fritz și Emanuel Reitmaier, directorul tehnic infrastructură al Diviziei Timișoara a Porr Construct, au semnat contractul de proiectare și execuție pentru reabilitarea liniilor de tramvai și a tramelor stradale pe Calea Stan Vidrighin. Contractul în valoare de 76,9 milioane de lei, fără TVA, prevede șase luni pentru proiectare și 30 de luni pentru execuție. Momentan, finanțarea se realizează din bugetul local, dar proiectul se află și pe lista de rezervă a POR, dar primarul dorește și fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență.

„Proiectul de pe Calea Stan Vidrighin se ridică la 18 milioane de euro, iar la final întregul bulevard își va schimba înfățișarea, se schimbă liniile de tramvai pe ambele sensuri, se amenajează 10 stații de tramvai, se vor amenaja piste de biciclete. Peste 12.000 de mp vor fi alocați pentru spațiul verde, se va lucra și la rețelele din subteran și suprateran, care vor fi schimbate în totalitate. Proiectul este pe lista de rezervă la POR, dar l-am depus și pe PNRR, unde se caută proiecte mature și avem mari speranțe”, a declarat Dominic Fritz.

„Suntem foarte bucuroși că am ajuns în această etapă și am reușit să câștigăm această lucrare de anvergură…. Din punct de vedere personal este o  mulțumire că pot să particip la acest proiect, pentru că sunt absolvent al Univeristății Politehnica. Cu siguranță va fi un proiect de succes”, a declarat și Emanuel Reitmaier.

Lucrările se vor face pe actualul traseu al Căii Stan Vidrighin, pe tronsonul dintre str. 1 Decembrie 1918 până în sensul giratoriu din Piața Gheorghe Domășneanu, pe o lungime de aproximativ 1,8 km. Scopurile principale declarate sunt reducerea emisiilor de carbon provenite din transport, promovarea şi îmbunătăţirea transportului public de călători în detrimentul folosirii autoturismelor proprii, reducerea prafului, a nivelului de zgomot și creșterea confortului şi siguranţei circulaţiei.

Concret, proiectul prevede modernizarea tramelor stradale și reabilitarea linilor de tramvai, a rețelei de contact, a protecției catodice, lucrări de relocare și provizorate pentru branșamente și instalații de gaze, termice, de telecomunicații, de energie electrică, de iluminat public, de apă-canal, piste pentru bicicliști, substație de transformare-redresare, organizare de șantier, lucrări edilitare subterane și supraterane.

Valoarea estimată a investiției a fost de 76.980.267,61 lei, fără TVA. Licitația a fost câștigată de Porr Construct cu o ofertă de 68,4 de milioane lei, fără TVA. Durata contractului este de 36 luni, din care 6 luni, de la data emiterii ordinului de începere, pentru elaborarea documentaţiei faza Proiect Tehnic și 30 luni, de la data emiterii ordinului de începere, pentru execuţia lucrărilor. Rezultate dorite sunt: linie cale dublă tramvai – 1,81 km; carosabil reabilitat – 29.553,10 mp; trotuare reabilitate – 7.295,99 mp; piste pentru biciclete – 5.434,20 mp; spațiu verde – 12.679,80 mp; 10 stații tramvai.

Comentarii

comentarii