Acasă Eveniment A hotărât să moară după cea mai fericită zi din viaţa lui

A hotărât să moară după cea mai fericită zi din viaţa lui

DISTRIBUIȚI

Băiatul de 13 ani care s-a sinucis la Izvin va fi condus, sâmbătă, pe ultimul drum…
Cel mai bun prieten al lui Dorin Crişan era un personaj imaginar…

Şi-a trăit ultima zi din viaţă de parcă ştia că avea să moară peste doar câteva ore. I-a scris o poezie profesorului de matematică, în care l-a implorat să se lase de fumat. Nu s-a ridicat de la tabla de şah până nu şi-a învins toţi adversarii şi a devenit campionul şcolii din Izvin. A jucat apoi mai bine de două ore fotbal în faţa casei şi înainte de a merge la culcare şi-a rugat o vecină să-i facă plăcintă cu dovleac. Toţi cei care l-au văzut în ultima lui zi povestesc că Dorin era extrem de vesel şi părea mai fericit ca niciodată. Cu doar câteva minute înainte de a-şi pune ştreangul la gât, şi-a băgat în casă căţelul, pentru a nu suferi de frig. Sau poate pentru a nu-l da de gol… Dorin s-a rătăcit undeva între lumea virtuală a Internetului şi o realitate invizibilă pentru toţi cei care l-au cunoscut. Nimeni nu s-a putut opune destinului implacabil. Nici chiar cel mai bun prieten al său. Un personaj din alt timp şi altă dimensiune, pe care nimeni nu l-a văzut vreodată. Chiar dacă Dorin susţinea că stă mereu în apropierea lui… Chiar şi în sala clasă, unde stătea singur în bancă, doar pentru ca lângă el să ia loc… prietenul său cel mai bun. Amicul invizibil. Sâmbătă, de la ora 13, Dorin Crişan, băiatul de 13 ani care s-a sinucis în noaptea de miercuri spre joi, la Izvin, va fi condus pe ultimul drum…

Trăia în propriul univers

„Dacă cineva m-ar fi pus în faţa unei situaţii absurde, să nominalizez care dintre elevii mei ar putea să se sinucidă, Dorin era ultimul pe listă. Era un băiat mai ciudat, dar în nici un caz nu mă puteam gândi la aşa ceva”, spune profesorul de geografie al băiatului de 13 ani din Izvin. Dorin Crişan va rămâne pentru mult timp în memoria dascălilor şi colegilor.

Pentru că scria poezii şi era cel mai bun jucător de şah din şcoală, conducerea unităţii de învăţământ a decis să constituie un cerc literar cu numele băiatului şi un campionat anual de şah „Dorin Crişan”. Până atunci, nimeni nu-şi poate explica ce a fost în mintea şi în sufletul puştanului. „Nu-mi vine să cred şi nu pot nici acum să înţeleg ce s-a întâmplat cu adevărat. Era un elev de nivel mediu şi în nici un caz nu a recurs la un asemenea gest pentru că a luat 4 în teza de la matematică. Dorin era un copil mai retras şi avea propriul său univers. Avea un prieten imaginar, de mai mult timp, cu care chiar conversa. Era un pic mai altfel, dar în nici un caz nimeni nu s-ar fi gândit la aşa ceva”, susţine Victoria Laitin, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII din Izvin. Dorin Crişan a terminat clasa a VI-a cu media generală 7,39. Matematica şi disciplinele reale i-au jucat de multe ori feste, se descurca, însă, de minune la ştiinţele umaniste.

L-a sfătuit să lupte pentru visul său…

Dorin Crişan, nefericitul tată al băiatului care s-a sinucis la Izvin, este distrus. Soţia sa nu mai are puterea să vorbească, dar Dorin a acceptat să povestească ultima discuţie cu fiul său. O ultimă lecţie de viaţă, cu câteva ore înainte de un final mult prea absurd… „Vă rog să mă credeţi: nu l-am certat. I-am explicat doar cât de grea este uneori viaţa, după ce mi-a povestit că a luat 4 în teza de la matematică. I-am spus că îmi doresc un viitor mai bun pentru el. Să nu se trezească ca mine la 4 dimineaţa, pentru a lucra mereu pentru alţii. Am încercat să-l conving că merită să lupte pentru visul său, Voia să dea la liceul militar, voia să intre în armată şi mereu îmi spunea că dacă ar fi un război, ar intra în prima linie, pentru a-şi apăra ţara. Am vrut tot ce-i mai bun pentru unicul meu copil”, povesteşte Dorin Crişan, tatăl îndoliat. De un lucru sunt convinşi părinţii băiatului. Că fiul lor nu a vrut cu adevărat să moară. „Sunt sigur că a vrut doar să ne sperie.   Părea un pic abătut după ce am avut discuţia despre nota de la matematică, dar nu pot să cred că voia să moară”, mai spune capul familiei Crişan, croitor de profesie.

„Internetul l-a omorît, maică…”

Vecinii copilului care va fi condus pe ultimul drum, sâmbătă, au păreri împărţite şi se grăbesc să facă presupuneri. Maria Turda, o bătrână trecută de 70 de ani din Izvin, este convinsă că tehnologia i-a fost fatală lui Dorin. „Era un copil bun şi politicos. Mereu îmi spunea săru’mâna, când trecea prin faţa casei mele. Părea mai retras, dar nu a făcut rău nimănui, niciodată. Internetul ăsta şi calculatorul ăla l-au omorât, maică. Noi nu am fost oameni învăţaţi şi poate a fost mai bine aşa. Nici televizor, nici măcar un radio nu aveam când eram mică, dar nici nu puteam păţi ceva. Cu cât ştii mai multe, cu atât pericolul e mai mare”, spune vecina familiei Crişan. Vecinul de casă al familiei greu încercate, Virgil Miron, este aproape convins că decizia fatală a fost luată în urma notei mici obţinute în teza de la matematică.

Şi-a bătut toţi colegii la şah, în ziua fatidică

Radia de fericire când a plecat, miercuri, de la şcoală, deşi peste doar câteva ore avea să comită un gest inimaginabil. Dorin a câştigat mini-campionatul de şah organizat la şcoala din Izvin şi şi-a provocat profesoara la o partidă specială… „În ultima lui zi de viaţă, miercuri, Dorin nu s-a ridicat de la tabla de şah până nu şi-a învins toţi colegii. Era cel mai bun şahist din şcoala noastră. Era târziu şi nu am putut să-i îndeplinesc ultima dorinţă. Voia să joace cu mine o partidă mai specială. Aşa mi-a spus. Radia de fericire şi parcă nu mai voia să plece acasă. De mult nu l-am mai văzut atât de bucuros”, povesteşte printre lacrimi, Ecaterina Barayi, profesoara de sport a lui Dorin. Chiar dacă băiatul avea astm, şi era scutit de sport, profesoara mărturiseşte că juca excelent fotbal şi niciodată nu s-a dat în lături de la efort.

Ultima poezie…

Ultimul mesaj scris din viaţa lui Dorin a fost o poezie, dedicată, culmea, unui fost profesor de matematică. Materia care i-a grăbit într-un fel sfârşitul. După ce a luat 4 în teză la matematică, Dorin a fost muştruluit de tatăl său, care i-a interzis accesul la Internet şi la telefonul mobil. Băieţelul care stătea ore întregi la calculator a fost răvăşit, deşi nu lăsat pe nimeni să înţeleagă ce i se întâmplă. Dorin i-a scris profesorului preferat o poezie, în care îl roagă să renunţe la ţigări. Dascălul continua să fumez,e deşi era grav bolnav de plămâni.
„Aho, Aho, dirigi şi fraţi
Staţi cuminţi şi nu fumaţi
Lângă boli vă alăturaţi
şi tusa mi-o ascultaţi
Mâine Rohnson se scumpeşte
Şi încep a nu mai lua
De fumat a mă lăsa
Boii, Boii dinainte
Ce şi-au ieşit din minte
Că şi ei au auzit
Că ţigara s-a scumpit”
Aşa sună prima parte a ultimei poezii scrise de Dorin pentru dascălul de matematică.

Comentarii

comentarii