Acasă Actualitate A început construcţia Centrului de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului...

A început construcţia Centrului de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Clădirea va avea o suprafaţă de 2.900 mp şi va fi dotată cu o unitate GMP (cameră albă), singura de acest tip din România

Vineri, 7 decembrie, au demarat oficial lucrările de construcţie a Centrului de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului – ONCOGEN, implementat de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Astfel, Timişoara va figura pe harta Europei Centrale şi de Est, în ceea ce priveşte cercetarea cancerului.

„Unic în România”

„Era timpul ca acest potenţial să se pună în valoare. Timişoara trebuie să devină un mare centru medical în cercetarea cancerului”, a spus Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

„Era nevoie de acest centru de cercetări în domeniul oncologic”, a precizat Titu Bojin, preşedintele Consilului Judeţean Timiş.

„Aici vor lucra medicii în activitatea de cercetare. În Spitalul Judeţean avem un departament foarte bun de imunologie, aflat într-un laborator mic, iar după mai mult de un an, când vor fi finalizate lucrările, medicii se vor muta în acest centru”, a subliniat dr. Ciprian Bogdan, directorul Spitalului Judeţean Timişoara.

Valoarea totală a proiectului este de 54.389.610 lei din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 10.389.610 lei. Construcţia va avea parter plus patru etaje, suprafaţă totală de 2.900 mp, va fi dotată cu o unitate GMP (cameră albă), singura de acest tip din ţară şi din regiune, iar dotarea cu echipamente, instrumente şi software se va face la standarde internaţionale.

Sprijin din Germania şi Franţa

Obiectivul proiectului este crearea infrastructurii de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniul cancerului capabilă să descopere, să susţină şi să faciliteze translaţia spre noi metode de diagnostic şi de tratament orientat spre terapiile genice şi celulare, care să completeze sau chiar să înlocuiască metodele clasice de tratament anti-tumoral. Realizarea acestui obiectiv va contribui la îmbunătăţirea calităţii şi a speranţei de viaţă a bolnavilor de cancer în regiunea de Vest a României, regiune în care nu există încă un centru dedicat cercetării acestei afecţiuni severe.

De asemenea, vor fi implementate metode diagnostice şi terapeutice ale cancerului cu aplicabilitate directă în sectorul medical clinic, ceea ce va crea premisele dezvoltării unei clinici oncologice cu toate facilităţile moderne în oraşul nostru. Va avea loc o sincronizare a metodelor de tratament cu aria ştiinţifică europeană în centre regionale şi internaţionale multidisciplinare, pe baza colaborărilor cu partenerii din Europa de Vest. Practic, prin facilităţile de cercetare care vor respecta standardele internaţionale acest centru va asigura condiţii similare celor din marile centre europene.

„De menţionat este sprijinul logistic şi ştiinţific permanent pe care ni l-au acordat membrii marcanţi ai comunităţii ştiinţifice din Germania şi Franţa, dintre care subliniem contribuţia d-lui prof. Erhard Seifried, de la Universitatea de Medicină din Frankfurt şi a d-lui. prof. Torsten Tonn, de la Universitatea de Medicină din Dresda, precum şi a prof. Luc Sensebe, de la Universitatea de Medicină din Toulouse”, a subliniat prof. dr. Virgil Păunescu, manager de proiect.

Comentarii

comentarii