Acasă Actualitate A început descentralizarea spitalelor din Timişoara

A început descentralizarea spitalelor din Timişoara

DISTRIBUIȚI

De marţi, 15 iunie
Primăria Timişoara poate demara acţiunile de preluare a celor patru spitale din Timişoara, Municipalul, “Louis Ţurcanu”, “Victor Babeş” şi Maternitatea “Odobescu”,  începând de marţi, 15 iunie. Semnarea proceselor de predare-primire a unităţilor sanitare cu paturi, în vederea descentralizării ar trebui să se finalizeze în data de 1 iulie 2010. „Începând de mâine, 15 iunie, autorităţile locale pot începe procesul de preluare a unităţilor sanitare de la direcţiile de sănătate publică. Ministerul Sănătăţii a finalizat legislaţia în acest sens”, a declarat ministrul Sănătăţii,  Attila Cseke, luni, 14 iunie.

“Ce zice e una şi ce face e alta!”

Din păcate, la Primăria Timişoara, nu se prea ştie nimic concret, cum e cu descentralizarea spitalelor, mai ales că situaţia e mult mai complicată, fiindcă unităţile sanitare trebuie trecute la primărie fără datorii, care sunt foarte mari. “Spitalele nu se iau aşa. Sunt nişte paşi ce trebuie să îi facă guvernul. Ce zice e una şi ce face e alta. Sunt acele datorii care trebuie acoperite. Noi le preluăm, dar avem un buget deja votat şi cu ce vom susţine activitatea acestor spitale? Trebuie să ştim ce bani ni se dau, cum se dau şi care sunt costurile pentru administrarea acestor spitale. Nu le poţi lua aşa că zice guvernul gata, de astăzi, sunt ale voastre. Trebuie supuse aprobări consiliului local”, a declarat Flavius Boncea, PR Primăria Timişoara.

Se întocmesc documentele

Dr. Dorin Vancea  (foto), managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” Timişoara, a declarat că se respectă legea şi se întocmesc, acum, documentele. “Conform acestui act normativ, până la sfârşitul lunii, trebuie să întocmim diverse acte pentru preluarea spitalelor de la MS. Noi respectăm legislaţia şi documentele pe care le-am primit, privind predarea spitalelor către primării”, a spus dr. Vancea. Poate că cea mai surprinzătoare măsură este faptul că spitalele vor trece la primării fără nicio datorie. “O problemă sau un subiect important este acela că vom transfera spitalele curate, cu plata arieratelor înregistrate la 31 martie 2010, adică plata datoriilor peste termenul de scadenţă a spitalelor, sumă care se ridică la 673. 903.000 lei. Vom plăti aceste sume, pentru a putea transfera autorităţilor locale spitale fără datorii”, a spus Cseke. MS susţine că descentralizarea va reprezenta soluţia pe termen lung pentru eficientizarea sistemului sanitar şi pentru asigurarea transparenţei decizionale în sistemul serviciilor sanitare spitaliceşti din România. Până la data de 1 iulie 2010, MS va finaliza transferul a peste 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public. În reţeaua MS vor rămâne 62 unităţi sanitare de interes naţional. Judeţeanul din Timişoara va rămâne în continuare la MS şi la Consiliul Judeţean Timiş.

Comentarii

comentarii