În perioada 16 – 20 decembrie 2024, în intervalul orar 10:00 – 18:00, Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) organizează la Muzeul „Corneliu Mikloși” din Timișoara, un eveniment deosebit dedicat comemorării a 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, moment istoric care a schimbat destinul țării.
Evenimentul, intitulat „Tramvaiul Revoluției – Călătorim prin vremuri vechi și noi”, își propune să conecteze vizitatorii cu trecutul și să onoreze curajul timișorenilor care au pus bazele libertății de care ne bucurăm astăzi.
La deschiderea expoziției, organizată în cadrul Muzeului “Corneliu Miklosi”, au vorbit Constantin Cocheci, director general STPT, și Dan Diaconu, fost viceprimar al Timișoarei, subliniind importanța păstrării memoriei Revoluției din 1989 și a istoriei transportului public timișorean.
Muzeul a fost deja vizitat de numeroase clase de elevi din Timișoara și județul Timiș, curioși să descopere poveștile “Tramvaiului Revoluției” și ale altor tramvaie istorice restaurate. Acești tineri fac o călătorie unică pe șinele istoriei, explorând nu doar transportul public, ci și spiritul revoluționar al orașului nostru.
Expoziția este deschisă până pe 20 decembrie, cu vizite ghidate interactive și proiecții speciale. Intrarea este gratuită!
Ce veți putea explora la expoziție?
- Tramvaiul Revoluției: Vedeta expoziției este tramvaiul Timiș 2, proiectat de inginerul Gheorghe Bihoi și fabricat la Timișoara începând cu 1970. Acesta simbolizează spiritul revoluționar al orașului și va fi însoțit de alte tramvaie istorice restaurate din patrimoniul STPT.
- Vizite ghidate: În zilele de 16 și 20 decembrie, la orele 16:00 și 17:00, vizitatorii pot participa la tururi interactive prin istoria transportului public și a evenimentelor din Decembrie 1989.
- Proiecții video și discuții: Relatările martorilor și ale istoricilor vor aduce la viață momente emoționante și semnificative din acele zile decisive.
Evenimentul este organizat de Societatea de Transport Public Timișoara, în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte și în colaborare cu Asociația Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara, Simultan.org și Visit Timișoara.