Acasă Cultura A început Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara 2019

A început Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara 2019

DISTRIBUIȚI

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) 2019 de la Est la Vest – de la Vest la Est a debutat, miercuri, 23 octombrie, de la ora 19.00, în sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, care a fost arhiplină cu iubitorii de literatură.

Aici, invitații speciali au fost scriitorul Adam Michnik din Polonia și istoricul Adrian Cioroianu din București. Moderatoare a fost Magda Grădinaru. Adam Michnik este un celebru disident anti-comunist, membru marcant al Solidarității, iar Adrian Cioroianu este istoricul care și-a dedicat cea mai mare parte a carierei sale înțelegerii comunismului românesc, și nu numai.

Cu acest prilej, mesajul lui Robert Șerban, președintele FILTIM, a fost următorul:

”Ediția din acest an are un specific aparte, întrucât se împlinesc 30 de ani de la Revoluția română din 1989, începută chiar la Timișoara. E un moment bun să ne amintim că cititul cărților a fost în comunism un mod de a evada din realitatea carcerală în care s-a trăit.

Din marea închisoare care era România și în care medicamentele lipseau, hrana, deși pe cartelă, nu se găsea, combustibilul era raționalizat, curentul electric se oprea ore în șir, frigul în case iarna făcea victime, frica de Securitate ne transforma nefiresc relațiile cu ceilalți, speranța era epuizată.

Nu îți rămânea decât să fugi peste graniță (cu marele risc de a fi fost împușcat de greniceri sau prins, încarcerat și bătut cu bestialitate) să evadezi în spații funcționale sau să nu îți pese, pur și simplu. Cărțile, goana după ele și cititul lor au fost pentru mulți dintre cei care am trăit anii aceia salvatoare.

Pentru ca astăzi să nu mai fie nevoie de minuni ca să faci rost de o carte bună au murit în decembrie 1989 sute de oameni. Și datorită lor a opta ediție a FILTIM vine firesc și aduce cu ea cărți extraordinare cu tot cu autorii lor, în carne și oase la Timișoara.

Ei sunt dispuși să citească din paginile lor, să povestească despre propriul scris, să răspundă la cele mai incomode și sofisticate întrebări, dar și să confirme că recunoștința, cititul și cărțile sunt valori umane fundamentale și rămân salvatoare, inclusiv în libertate”.

Ce poate face un popor cu propriul trecut călcat de șinele tancurilor sovietice? Poate că ura nu este cea mai potrivită cale, deși este mai ușoară decât iertarea.

„FILTM aduce, în viitoarea Capitală Culturală Europeană, nume de rezonanţă ale literaturii de pe continent şi din lume. Vă aşteptăm alături de scriitori, istorici, universitari şi jurnalişti importanți la lecturi, dialoguri, dezbateri şi polemici. După 30 de ani de la Revoluţie, ne bucurăm de libertate, între literatură şi istorie. Veniţi să scriem împreună patru zile de istorie literară!”, spune Robert Șerban.

Programul pe următoarele zile:

Joi, 24 octombrie, ora 18.00, la Muzeul de Artă din Timișoara, sala Barocă:
Lectură Evgheni Vodolazkin (Rusia)
Lectură José Luís Peixoto (Portugalia)
Lectură Lucian Dan Teodorovici
Dialog, moderat de Mihaela Dedeoglu
Dialog cu publicul

Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă din Timișoara, sala Barocă:
Lectură Andrei Codrescu (Statele Unite ale Americii)
Lectură Nora Iuga
Lectură Constantin Abăluță
Dialog, moderat de Robert Șerban
Dialog cu publicul 

Sâmbătă, 26 octombrie, ora 18.00, la librăria „La Două Bufnițe”, dialogul va fi moderat de Alexandru Potcoavă. Dialog cu publicul. Încheierea celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” 2019.

Comentarii

comentarii